IZNENAĐENJE U AUSTRIJI: Verstapen pobedio, Fetel preuzeo prvo mesto
Foto: Reuters

FORMULA 1

IZNENAĐENJE U AUSTRIJI: Verstapen pobedio, Fetel preuzeo prvo mesto

Ostali sportovi -

Vozač Red Bula Maks Verstapen pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije.

Verstapen je na stazi u Špilbergu ostvario prvu pobedu u sezoni, a četvrtu u karijeri. On je pobedio rezultatom sat, 21 minut, 56,024 sekundi.

Drugo mesto zauzeo je Kimi Raikonen iz Ferarija, sa zaostatkom od 1,504 sekunde, a treći je bio njegov klupski kolega Sebastijan Fetel sa 3,181 sekundi zaostatka. On je tako preuzeo vodjstvo u generalnom plasmanu i ima bod više od aktuelnog svetskog prvaka Luisa Hamiltona.

Obojica vozača Mercedesa, Luis Hamilton i Valteri Botas, pre kraja su završili trku zbog kvara na bolidima. To je prvi put od oktobra 2016. godine da Hamilton nije završio trku.

Četvrto i peto mesto zauzeli su vozači Hasa Roman Grožan i Kevin Magnusen, a posle njih kroz cilj su prošli vozači Fors Indije Serhio Peres i Esteban Okon. Bodove su još osvojili vozač Meklarena Fernando Alonso i vozači Zaubera Šarl Lekler i Markus Erikson. Botas nije dobro krenuo sa pol pozicije, pretekao ga je Hamilton, a zatim i Raikonen. Loš start imao je Fetel, koji je pao na osmo mesto. U drugom krugu Botas je uspeo da se vrati na drugo mesto, a iza njega vozili su Verstapen, Raikonen i Rikardo.

Fetel je napredovao do šestog mesta u petom krugu, a u tim trenucima vozači su se požalili na deliće bolida na stazi, nakon što je Stofel Vandorn iz Meklarena oštetio prednje krilo.

U 11. krugu zapalio se Renoov bolid Nika Hulkenberga, pa je on završio trku. Na snazi je bilo virtuelno vozilo bezbednosti, što su iskoristili svi vodeći vozači Red Bula i Ferarija i otišli na zamenu guma, osim tada vodećeg Hamiltona, koji je ostao na stazi. Botas je u 14. krugu završio trku zbog kvara menjača, tri kruga kasnije trka je nastavljena, a Fetel je obišao Magnusena i popeo se na peto mesto.

Hamilton je u medjuvremenu putem radija pitao svoju ekipu šta mora da radi, pošto nije menjao gume kada i ostali, a odgovorili su mu da mora da napravi što veću prednost po krugu. On je odgovorio da to neće uspeti sa istrošenim gumama, pa je u 25. krugu otišao u boks i na stazu se vratio ispred Fetela, na četvrto mesto.

Vođstvo je tada preuzeo Verstapen, ispred klupskog kolege Rikarda i Raikonena.

Hamilton je tada uzbudjeno upitao da li je četvrti, na šta su mu iz ekipe potvrdno odgovorili i priznali da su oni pogrešili. Rikardo je u medjuvremenu prijavio da ima problem sa gumama.

Verstapen je sigurno vozio, imao je skoro sedam sekundi prednosti nad klupskim kolegom, koga je Raikonen obišao u 38. krugu i preuzeo drugo mesto. Rikardo je odmah otišao u boks na zamenu guma i na stazu se vratio kao peti.

Fetel je u 39. krugu obišao Hamiltona i preuzeo treće mesto, iza klupskog kolege, nakon što je Britanac imao problema sa gumama.

Rikardo je počeo da smanjuje zaostatak, a aktuelni svetski prvak je u 53. krugu otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza vozača Red Bula, na peto mesto. Krug kasnije Rikardo, koji je danas proslavio 29. rodjendan, završio je trku zbog problema sa menjačem. Raikonen je u medjuvremenu smanjio zaostatak za vodećim na 4,3 sekunde.

U 64. krugu Hamilton je morao da odustane zbog problema sa motorom.

Do kraja trke Raikonen je pokušavao da se primakne Verstapenu, smanjio je zaostatak, ali nije mogao više od toga, pa je Holandjanin trijumfovao prvi put u sezoni.

Fetel je sada prvi sa 146 bodova, Hamilton ima bod manje, a treći je Raikonen sa 101 bodom.

Naredna trka u šampionatu vozi se 8. jula, za Veliku nagradu Velike Britanije.

(Beta, Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track