LUDNICA U SILVERSTONU: Fetel pobedio, Hamilton sa poslednjeg do drugog mesta
Foto: Reuters

NEMAC BEŽI ŠAMPIONU

LUDNICA U SILVERSTONU: Fetel pobedio, Hamilton sa poslednjeg do drugog mesta

Ostali sportovi -

Vozač Ferarija Sebastijan Fetel pobedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Velike Britanije i na osam bodova uvećao prednost na prvom mestu u šampionatu u odnosu na Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Fetel je u jednoj od najboljih trka ove sezone, na slavnoj stazi u Silverstonu, ostvario 51. pobedu u karijeri, četvrtu u sezoni, a drugu u Velikoj Britaniji. Četvorostruki svetski prvak pobedio je rezultatom sat, 27 minuta, 29,784 sekundi, On se po broju pobeda u Formuli 1 izjednačio sa Alanom Prostom.

Drugo mesto na domaćoj stazi zauzeo je Hamilton, koji je posle incidenta u prvom krugu, kada je pao na poslednje mesto nakon što ga je udario Kimi Raikonen iz Ferarija, dobrom vožnjom uspeo da se popne na podijum.

Četvorostruki svetski prvak kroz cilj je prošao sa 2,264 sekundi zaostatka za pobednikom.

Treće mesto zauzeo je Raikonen sa zaostatkom od 3,652 sekunde.

Četvrti je bio Valteri Botas iz Mercedesa, peto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz Red Bula, a šesti je bio Niko Hulkenberg iz Renoa. Bodove su još osvojili vozač Fors Indije Esteban Okon, Fernando Alonso iz Meklarena, Kevin Magnusen iz Hasa i Pjer Gasli iz ekipe Toro Roso.

Hamilton je krenuo sa pol pozicije, odmah ga je pretekao Fetel, a zatim i Botas, a onda ga je udario Raikonen, pa se bolid Mercedesa okrenuo i izleteo sa staze. Hamilton je tada pao na poslednje mesto.

U prvom krugu došlo je i do incidenta vozača Hasa, posle čega je Grožan izleteo sa staze, a vodio je Fetel, ispred Botasa, Verstapena, Raikonena i Rikarda.

Hamilton je obišao nekolicinu vozača i popeo se na 14. mesto, ali je prijavio da oseća probleme sa bolidom, iako su ga iz ekipe obavestili da podaci ne pokazuju da postoji neki kvar. Fetel je u medjuvremenu stekao više od pet sekundi prednosti nad Botasom u šestom krugu.

Posle analize incidenta iz prvog kruga, sudije su kaznile Raikonena sa 10 sekundi, a Hamilton se do osmog kruga popeo na deveto mesto. Britanac je nastavljao da popravlja poziciju, pokušavao je da smanji zaostatak za vodećima, u 11. krugu popeo se na šesto mesto, a za Fetelom je zaostajao 27,2 sekunde.

Raikonen je u 14. krugu otišao u boks, zamenio je gume i obavio kaznu od 10 sekundi i na stazu se vratio kao 11. Četiri kruga kasnije na zamenu guma otišao je Verstapen i vratio se na peto mesto, iza Hamltona, a ispred Raikonena, koji je u medjuvremenu obišao Leklera i Hulkenberga.

U 19. krugu u boks je otišao Rikardo i vratio se ispred Raikonena na peto mesto. Posle njega otišao je i vozač Zaubera Šarl Lekler, koji se odmah po izlasku iz boksa parikirao pored zaštitnog zida, posle greške ekipe prilikom zamene guma.

Vodeći Fetel je u 21. krugu otišao na zamenu guma i zauzeo je drugo mesto iza Botasa, a ispred Hamiltona, koji do tada nisu išli u boks. Finski vozač je krug kasnije otišao u boks i izašao je na stazu iza Hamiltona na treće mesto, a vodjstvo je ponovo preuzeo Fetel.

Hamilton je u 23. krugu gotovo propustio Botasa na drugo mesto, a Finac je zaostajao za Fetelom 3,3 sekunde. Aktuelni svetski prvak je u 26. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na šesto mesto.

Rikardo je otišao u boks i vratio se na šesto mesto, a u 33. krugu Markus Erikson iz Zaubera je izleteo sa staze i udario u zaštitni zid, pa je na stazu izašlo bezbednosno vozilo. To je iskoristio Fetel i otišao na zamenu guma, a zatim i Verstapen i Raikonen, ali ne i Hamilton, koji je bio treći, iza Botasa i Fetela.

Hamilton je rekao svojoj ekipi da sa takvim gumama neće biti konkurentan, ali su mu iz boksa poručili da je ubedljivo najbrži na stazi. Trka je nastavljena u 37. krugu Botas je vodio ispred Fetela, Hamiltona, Verstapena i Raikonena.

Raikonen je u 38. krugu obišao Verstapena, ali je ubrzo vozač Red Bula vratio četvrtu poziciju. Posle sudara, sa staze su izleteli vozač Renoa Karlos Sainc i Roman Grožan iz Hasa, zbog čega je ponovo izašao "sejfti kar".

U 41. krugu trka je nastavljena, a pozicije nisu promenjene, pošto se Botas dobro odbranio od Fetela. Raikonen je u 43. krugu obišao Verstapena i popeo se na četvrto mesto. U tim trenucima Fetel je napadao Botasa, a Raikonen Hamiltona.

Verstapen je izleteo sa staze u 47. krugu i pao je na 14. mesto, a Fetel je obišao Botasa i preuzeo prvo mesto. Krug kasnije Hamilon je obišao Botasa i našao se iza Fetela, a Verstapen je morao da završi trku.

Fetel je imao dve sekunde prednosti nad aktuelnim svetskim prvakom, a u 49. krugu Raikonen je obišao Botasa koji se mučio na stazi i pao je na četvrto mesto. Do kraja nije bilo promena, pa je Fetel prvi prošao kroz cilj i uvećao prednost u generalnom plasmanu.

Naredna trka u šampionatu vozi se 22. jula za Veliku nagradu Nemačke.

(Beta, Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track