Najnovije vesti

SPEKTAKL POD VODOM: Najbolji ronioci sveta na planetarnoj smotri u Beogradu

vodeni sportovi

SPEKTAKL POD VODOM: Najbolji ronioci sveta na planetarnoj smotri u Beogradu

Ostali sportovi

Dvadeseto Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u srpskoj prestonici

Najbolji plivači – ronioci sveta stižu u prestonicu Srbije na velika vrata kroz veliko takmičenje. Ljubitelji ronjenja koje je danas jedan od sportova koji se najbrže širi svetom, kao nikada do sada, imaće priliku da u Beogradu uživo isprate svetske asove u ovoj sportskoj disciplini.

Oduvek je postojala čovekova želja da se spusti ispod površine mora, jezera, bilo u svrhu spašavanja, lova, rekreacije ili vojne svrhe. Ronjenje kao sportska disciplina donela je poseban žar.

U organizaciji Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike i ronilačkog kluba Calypso biće organizovano i održano Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu, jubilarno - 20. po redu (od 16. do 23. jula na zatvorenom bazenu Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ i na Adi Ciganliji).

Plivanje perajima je veoma atraktivan sport, koji pretenduje da postane olimpijski sport i jedan je od najbrže rastućih sportova po popularnosti u svetu.

Svetsko prvenstvo je prvi put održano 1976. godine (seniori). Od 1976. do 1990. godine, svetska prvenstva za seniore su održavana svake četiri godine.

Od 2007. godine prvenstva su održavana svake dve godine, za seniore se održava u neparnim godinama, počev od 2007. godine, dok je starosnu grupu juniora počev od 2008. godine u parnim godinama.

foto: Promo

Svih ovih godina takmičari Srbije su napredovali u pogledu rezultata tako da su postignuti uspesi i na međunarodnom planu, a danas Srpska podvodna Federacija pravi planove za razvoj ovoga sporta kroz intenzivniji rad sa mlađim kategorijama i pripremu naših najboljih takmičara za kako bi se kvalifikovali za Olimpijske igre (Pariz 2024) ukoliko ovaj sport postane olimpijski, teži se ka tome i velike su šanse.

Preliminarne prijave za Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu 2018. najavljuju da će ovo takmičenje doneti izuzetan kvalitet i velike borbe za medalje. Ukupno 346 takmičara iz 40 zemalja sveta izaćiće na bazen poznat i kao „25. Maj“, kao i Adu Ciganliju (long distance) i pokazaće svu raskoš ovog sporta.

foto: Promo

Cilj organizatora je da ovo bude jedno od najbolje organizovanih SP ikada u ovom sportu, u prelepom ambijentu i na najvišem mogućem nivou organizacije po standardima Svetske ronilačke Federacije. Prvi put u istoriji ovo takmičenje će biti prenošeno uživo na nacionalnoj TV stanici i na youtube kanalu MOK-a.

Karte za Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu prodavaće se na biletarnici sportskog centra Milan Gale Muškatirović u Beogradu od 16. jula 2018. po ceni od 200 dinara.

Dođite da uživate u čarima ronilačkog sporta u najsavremenijem sportskom centru sa najdužom tradicijom u zemlji, u bazenu ”25. maj” koji je 1973. izgrađen za potrebe prvog Svetskog prvenstva u sportovima na vodi. Više od hiljadu učesnika SP iz celog sveta (takmičari, selektori, stručni članovi repezentacija) prodefilovaće bazenom „Milan Gale Muškatirović“, remek-delom arhitekture, smeštenom u centru grada, na obalama reka, u blizini Kalemegdanske tvrđave, sa fantastičnim pogledom na Veliko ratno ostrvo. Napravljen kao simbol vere u budućnost i sportski duh i nezaobilazno mesto i omiljeni bazen na kojem su generacije Beograđana učile da plivaju verujemo da će zauvek ostati u srcu i sećanju svih poklonika ronilačkog sporta koji uzmu učešće na Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu 2018.

Kurir sport 

Discipline i distance 

Bazen:

Plivanje sa perajima (SF): 50m, 100m, 200m, 400m, 800m, 1500m

Ronjenje na dah(AP): 50m

Ronjenje sa bocom (IM): 100m, 400m

Štafeta: 4x100m SF, 4x200m SF, 4x50m SF mixed, 4x100m BF mixed

Plivanje sa dva peraja (BF): 50m, 100m, 200m, 400m

Plivanje u otvorenoj vodi:

Individualno: 6000m

Štafeta: 4x2000m

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...