VLADAVINA DELFINA TRAJE: Srbija pobedila Španiju posle peteraca i četvrti put zaredom postala šampion Evrope (VIDEO)
Foto: AP

DRAMA SA SREĆNIM KRAJEM

VLADAVINA DELFINA TRAJE: Srbija pobedila Španiju posle peteraca i četvrti put zaredom postala šampion Evrope (VIDEO)

Ostali sportovi -

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je posle peteraca Španiju 12:10 (0:1, 3:3, 3:2, 1:1, 5:3) i četvrti put uzastopno postala, šampion Evrope.

Izabranicima selektora Dejana Savića ovo je 302. pobeda (uz 14 remija i 46 poraza) i 29 medalja od osamostaljenja Srbije, četiri zlata i po jedno srebro i bronzu od kako pod ovim imenom nastupa na šampionatima Starog kontinenta. Ipak, iako najbolji u novoj eri vaterpola tim Srbije još nije neprikosnoven, kada su u pitanju rekordi, jer je Mađarska pre Drugog svetskog rata pet puta uzastopno uspela da uzme pehar namenjen šampionu.

Finale 33. kontinentalnog prvenstva u Barseloni počelo je nervozno na obe strane. Naš tim u prvih osam minuta nije postigao gol, dok su Španci jednom savladali Mitrovića. Šest akcija smo imali, bez pogotka, a zaradili i dva isključenja posle faula, zbog ne pomeranja od lopte. Na startu druge deonice Prlainović je probio bedem pred golom Lopeza Pinera za 1:1.

Granados je vratio prednost Špancima iskoristivši novo isključenje srpskog tima. Realizacija je pravila mnogo problema, ali smo golovima Aleksića i Mitrovića uspeli da stignemo zaostatak i izjednačimo na 3:3. Ipak u poslednjim trenucima prvog poluvremena Španija je dala gol i na poluvreme otišla sa vođstvom 4:3.

Španci su golom Del Tora još jednom imali plus dva, ali je Ćuk u sledećem napadu vratio naš zaostatak na jedan gol. mandić je lepim potezom i golom doneo drugo izjednačenje našem timu 5:5 beše tada. Potom je Prlainović doneo prvo vođstvo Srbiji, ali je potom Manaris prelepo lobovao Mitrovića, pa se u poslednji kvartal ušlo sa 6:6.

Jakšić nas je još jednom doveo u prednost, alio je zatim Maljarah poravnao na 7:7, što je bio rezultat regularnog dela meča u Barseloni koji je odlučen petercima.

Filipović je golom otvorio seriju, a na isti način potom su pogađali Perone, Prlainović, Munaris, Aleksić, sver dok Mitrović nije odbranio šut Fernandeza. Mandić i Ćuk su pogodili za tiutlu.

Peterci:

5:3 - ĆUK!

4:3 - Larumbe ostavlja Španiju u igri.

4:2 - Mandić precizan!

3:2 - STATIVA! Pogađa je Ernandez.

3:2 - Žabica Aleksića.

2:2 - Pogađa i Munariz.

2:1 - Hladnokrvan i Prlainović.

1:1 - Perone ne greši.

1:0 - Filipović siguran!

KRAJ ČETVRTE ČETVRTINE

7:7 - Minut i sedam sekundi je do kraja

7:7 - Maljarah sa igračem više

7:6 - Nikola Jakšić sa igračem više! Mnogo važan gol

Četvrta četvrtina

6:6 - Manaris jer lobovao Mitrovića, lepo

6:5 - Prlainović! Vodimo prvi put na utakmici

5:5 - Bravura Mandića! Izjednačili smo

4:5 - Ćuk! Mnogo važan gol

3:5 - Del Toro Španiji donosi plus dva pogotkom sa pet metara

foto: Printscreen

Treća četvrtina

3:4 - Španija daje gol u poslednjoj sekundi, Perone je strelac

3:3 - Prelepa akcija i gol Mitrovića

3:2 - Bomba Aleksića

1:3 - Peron je pogodio u polukontri

1:2 - Granados opet sa igračem više

1:1 - Prlainović je probio bedem pred golom Lopeza Pineda

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Druga četvrtina

0:1 - Maljarah dovodi Španiju u vođstvo golom kada je protivnik imao igrača više

Prva četvrtina

foto: Printscreen
foto: printscreen
foto: printscreen
foto: printscreen
foto: printscreen

Olimpijski šampion je finale izborio pobedom nad Hrvatskom 9:7 u polufinalu, Španija je bila bolja od Italije 8:7 kontroverznom odlukom sudija u finišu, a na svojoj strani imaće i pune tribine bazena Monžuik.

Međutim, kao što su naglasili, srpski vaterpolisti znaju kako se igraju mečevi za najsjajnije odličje.

"Sva taktika, sve priče o adutima padaju u vodu kad počne finale. Znamo kako se igraju te utakmice, kako se pobeđue. Imamo lepu priliku da odbranimo titulu. Za to nam treba odbrana, a ne da mnogo razmišljamo o Špancima, mada mi je drago da su oni, a ne Italijani u finalu. Naš film je najvažniji", rekao je kapiten Filip Filipović.

Njegov saigrač Andrija Prilanović smatra da je Srbija treba da nastavi u istom ritmu i jako u odbrani.

"Bili smo agresivni i sigurni u odbrani protiv Hrvatske, uvek na igraču sa loptom, dobro postavljeni... Da nema lakih golova u našoj mreži. Možda su Španci najbrži na turniru, imaju sjajne individualne kontre, a ostalo je na našoj strani, kvalitet, mentalna snaga, iskustvo... Igrati finale u zemlji domaćina je izazov", zaključio je Prlainović.

Srbija i Španija se sastaju u borbi za zlato u reprizi finala Svetskog prvenstva iz Rimu 2009. godine, poslednjem finalu Španaca na velikom takmičenju koju su "delfini" dobili posle peteraca.

Finale Evropskog prvenstva Srbija - Španija igra se od 22.15.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track