ISTORIJA: U Ćupriji otvoren sportski aerodrom državnim prvenstvom u navigaciji ultralakih aviona
Foto: Vikipedija

bravo

ISTORIJA: U Ćupriji otvoren sportski aerodrom državnim prvenstvom u navigaciji ultralakih aviona

Ostali sportovi -

U Ćupriji je danas počelo dvodnevno državno prvenstvo u navigaciji i preciznom sletanju ultralakih vazduhoplova čime je zvanično otvoren aerodrom za sportske avione, u blizini auto puta.

Predsednik Aero kluba Ćuprija Goran Stojković kaže da je po prvi put u istoriji grada otvorena jedna ovakva pista.

Ranije je u okviru Poljoprivrednog dobra Dobričevo postojao poljoprivredni aerodrom, ali je ovo prvi registrovani aerodrom u Ćupriji.

"Ovde će moći da sleću avioni kapaciteta do 15 putnika i težine do 5.700 kg", kazao je Stojković.Aerodrom, koji će biti deo buduće nove industrijske zone, znatno će doprineti turističkom i privrednom razvoju grada, rekao je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

"Ovaj aerodrom će uticati na privredni razvoj grada zato što će ovde da se napravi industrijska zona i trgovinski centar. Sada radimo plan detaljne regulacije koji predviđa i aerodrom. Nakon toga radićemo još neke stvari, a sve u cilju privrednog i turističkog razvoja Ćuprije", kazao je Erić.

Predsednik Aero kluba Ćuprija Goran Stojković je rekao da je čast za klub da dobije dozvolu od Vazduhoplovnog saveza Srbije i Ministarstva omladine i sporta da organizuje jedno ovakvo takmičenje koje se boduje za međunarodni rang.

"Više od 30 takmičara iz cele Srbije, takmičiće se u kategorijama ultralaki avion i motorni zmaj. Došli su piloti iz Prokuplja, Bora, Smedereva, Beograda. Vreme nas služi tako da se nadamo uspešnom takmičenju", rekao je Stojković.

Takmičenje, koje će trajati danas i u nedelju, otvorio je predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije Labud Bulatović.

Najbolji piloti i njihove posade, na sportskom aerodromu u Ćupriji, nadmetaće se u disciplinama navigacije i preciznog sletanja po FAI kompatibilnom pravilniku.

Obe discipline zahtevaju izuzetno veliko iskustvo, utreniranost i poznavanje vazduhoplova.

Prvi Aero klub u Ćupriji osnovan je 1929.godine i tada je imao 35 članova.

Danas klub ima dvadesetak takmičara, a sada, nakon otvaranja aerodroma, klub će se više posvetiti radu sa novim članovima.

Kurir sport/Beta

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track