VEĆ ODAVNO SPREMAM SVOJ FIJAKER: Porodica Živanović iz šumadijskog sela Lužnice već četvtu generaciju bavi se konjarstvom (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva

TRADICIJA

VEĆ ODAVNO SPREMAM SVOJ FIJAKER: Porodica Živanović iz šumadijskog sela Lužnice već četvtu generaciju bavi se konjarstvom (FOTO)

Ostali sportovi -

Deda Vojislav rodonačenik, otac Dragan bavi se kasačkim sportom, unuk Marko fijakerista a praunuk Dušan najmlađi šampion u Srbiji.

U selu Lužnice kod Kragujevca čudom nisu mogli da se načude kada je stigla oprema i fijaker, koji je proizveden u čuvenoj poljskoj fabrici “Glinkovski”. Fijaker je kupljen u Vupertalu u Nemačkoj gde “Glinkovski” ima svoje predstavništvo. Reč je o ručno rađenim kočijama, sa specijalnim karbonskim vlaknima i točkovima koji imaju specijalne “paukove”.

To je, kako nam objašnjavaju Marko i Slađana Živanović iz ovdašnjeg sela Lužnice njihov pokušaj da se u Srbiji unapredi fajakerstvo kao sport koji je potpuno skrajnut a koji opet sa druge strane imao neograničene mogućnosti za dobro zaradu i promociju Srbije.

marko i slađana živanović
marko i slađana živanovićfoto: Privatna Arhiva

-Živimo u nemačkom gradu Ahenu, koji je prestonica fijakerstva i konjičkog sprota. Otuda smo imali prilike da dosta toga naučimo, da u razgovoru sa tamošnjim ljudima sagledamo mogućnosti ovog sporta, jer se ovde održava najprestižniji turnir u rangu svetskog šampionata CHIO-pričaju nam Marko i Slađana svoja iskustva stečena u pečalbi gde imaju uspešnu građevinsku firmu.

Taj šampionat osnovan je 1924.godine, traje sedam dana i za to vreme dnevno se proda 30 hiljada ulaznica po ceni od 75 evra. Sam grad Ahen ulaže svake godine 17 miliona evra. Prosečna cena konja koji učestvuju u fijakerijadi i takmičenjima koštaju i do 750 hiljada evra, a nagrade za takmičare su milionske. Lako se može izračunati da gradska kasa Ahena se upotpuni prihodom više nego duplo od uloženog.

dragan i dušan živanović
dragan i dušan živanovićfoto: Privatna Arhiva

-Treba nešto naučuti od drugih. Srbija i Šumadija imaju sve potencijale da se pozicioniraju na evropskoj mapi ovog sporta- priča Marko (33) koji je pre odlaska u inostranstvo kao član ovdašnjeg kluba „Šumadinac“ 11 puta bio šampion Srbije u takmičenjima sa zapregamom i fijakerom. Sa ovim kao da zatvara prorodični krug ljubitelja konja ove porodice iz Lužnica,kada je njegov deda Vojislav 1950.godine kupio prve konje. Otac Dragan 1980.godine počinje da se bavi konjičkim sportom. U međuvremenu gaje i paradne konje-lipicanere, da bi porodičnu tradiciju nastavio Markov sin devetogodišnji Dušan koji je najmlađi fijakerista u Srbiji i ujedno najmlađi šampion naše zemlje.

dušan živanović
dušan živanovićfoto: Privatna Arhiva

Ali Markova misija da od Srbije i Šumadije napravi regionalnu pretonicu fijakerstva ima dosta prepreka u nepreglednom nizu problema koje je ostavilo vekovno zapostavljanje ovog sporta. Ovo je sport u kome se dosta ulaže, takmičenja su loše organizovana i medijski promovisana, sve se svodi na pojedinačne pokušaje zaljubljenika u ovaj sport.

-Ovaj spot mora da se razvija na državnom nivou. Šumadija je idealno podneblje, ima i tradiciju jer su ovde organizovani veliki turniri i pre Drugog svetskog rata. Sam pojedinac može malo da postigne. Pa jedan profesionalni am za konje košta 1 700 evra, kočije 25 000 evra i kada se sve sabere i oduzme da bi takmičar ispoštovao evropske standarde potrebno je samo za opemu i konje pedesetak hiljada evra- kaže Marko koji se priprema da se okuša i u najvećim evropskim takmičenjima dogodine.

autor: Dragomir Ilić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track