ŽENSKO LICE SPORTA U ZRENJANINU: Grad pamti Ivanu, Miroslavu, Maju, Jovanu i Oliveru
Foto: Privatna arhiva

Lepa priredba

ŽENSKO LICE SPORTA U ZRENJANINU: Grad pamti Ivanu, Miroslavu, Maju, Jovanu i Oliveru

Ostali sportovi -

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano je otvorena izložba "Žensko lice sporta u Zrenjaninu", prva u Srbiji koja obrađuje ženske sportske uspehe i rezultate u jednoj sredini.

Autori izložbe su Siniša Onjin, kustos-istoričar i Stojanka Lekić, pokrajinska poslanica, bivša sportistkinja i dugogodišnja sportska radnica.

Izložbu je otvorila Miroslava Najdanovski, doskorašnja plivačka reprezentativka, sada predstavnica Olimpijskog komiteta Srbije.

foto: Privatna arhiva

Među damama rođenim u Zrenjaninu veliki trag u srpskom sportu ostavile su i danas aktuelne sportiskinje, atletičarka Ivana Španović i odbojkašice Maja Ognjanović i Jovana Brakočević.

Zanimljivo, na izložbi je predstavljena i Olivera Balašević, supruga poznatog srpskog kantautora Đorđa Balaševića, koja je u mladosti bila vrhunska sportiskinja takmičeći se u gimnastici.

foto: Privatna arhiva

Olivera Balašević, devojačko prezime Savić u svojoj sportskoj karijeri osvojila je 33 medalje na državnim i međunarodnim takmičenjima. Bila je član reprezentacije Jugoslavije od 1976. do 1980. godine i prva žena u bivšoj državi koja je skočila skok najveće težine na preskoku u parteru.

Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

foto: Privatna arhiva

A. Radonić Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track