NOVA GODINA JE NEZAMISLIVA BEZ ČETIRI SKAKAONICE: Snežni skakači najavljuju spektakl, Japanac Kobajaši preti da pomuti slavu Štohu
Foto: AP/Reuters

Tradicija koja se ne propušta

NOVA GODINA JE NEZAMISLIVA BEZ ČETIRI SKAKAONICE: Snežni skakači najavljuju spektakl, Japanac Kobajaši preti da pomuti slavu Štohu

Ostali sportovi -

Novogodišnja turneja Četiri skakaonice decenijama zaokuplja veliku pažnju javnosti u vreme novogodišnjih praznika.

Kvalifikacijama u Obersdorfu u subotu 29. decembra startuje 67. izdanje ovog spektakla.

Posle poznatog nemačkog zimovališta najbolji ski skakači se sele u Garmiš-Partenkirhen, gde će se boriti za bodove 1. januara. Tradicionalno, slede dva takmičenja u Austriji, 4. januara u Insbruku i 6. januara u Bišofshofenu.

Titulu brani Poljak Kamil Štoh koji je prošle godine pobedio na sve četiri skakaonice. Time je ponovio podvig koji je pre njega uradio samo Nemac Sven Hanavald na prelazu iz 2001. u 2002. godinu.

Štoh je i ove godine jedan od glavnih favorita za osvajanje naslova, ali će velikog rivala imati u Japancu Rjojiu Kobajašiju. Mladi 22-godišnji Japanac ove sezone leti kao ptica. Pobedio je na četiri od sedam takmičenja, a samo na jednom takmičenju nije bio među trojicom najboljih. Japanac vodi u generalnom plasmanu sa 556 bodova ispred dvojice Poljaka, Pjotra Žila koji ima 445 bodova i Kamila Šzoha koji je sakupio 365 bodova.

Domaćin prve dve skakaonice, Nemačka, svoje nade polaže u Karla Gajgera koji je upisao jedan trijumf ove sezone. Nemci na pobedu u Četiri skakaonice čekaju 17 godina, od pomenutog trijumfa Svena Hanavalda.

Kurir sport Foto: AP/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track