KOBAJAŠI IZ SMEDEREVA Pravio je skakaonicu iza kuće, a sada će da leti na Planici!
Foto: Privatna Arhiva

Neverovatna sportska priča

KOBAJAŠI IZ SMEDEREVA Pravio je skakaonicu iza kuće, a sada će da leti na Planici!

Ostali sportovi -

Dok se ceo svet ovih dana divi šampionu u ski-skokovima Rjojuu Kobajašiju, malo je poznato da je Srbija dobila prvog takmičara u ovom atraktivnom sportu.

Mladi Smederevac Nikola Stevanović, koji ima samo 15 godina, u decembru je postao ski-skakač pod okriljem međunarodne skijaške organizacije FIS.

On trenira i takmiči se u Sloveniji za klub SSK Ljubno, jer u Srbiji nikada nisu postojali uslovi za ski-skokove, a želja ovog dečaka i njegove porodice da Nikola leti na svetskim skakaonicama i predstavlja Srbiju bila je ogromna.

foto: Privatna Arhiva

Samo oni znaju koliko je težak bio put da se izbori za takav status. Od sitnih skokova na improvizovanoj skakaonici iza kuće u Kostolcu, pa do Planice.

Nikolin otac Nenad mu je ujedno bio i prvi trener, a talenat mladog Srbina je prepoznat u Sloveniji. - Na televiziji sam kao mali sa ocem pratio ski-skokove. Poželeo sam da se takmičim, da letim poput njih. Privlačio me je taj adrenalin. Odlazak u Sloveniju je veliki korak za mene, mnogo sam napredovao, što se i vidi iz rezultata - kaže Nikola, dok nam njegov otac objašnjava:

Nikola s ocem Nenadom
Nikola s ocem Nenadomfoto: Privatna Arhiva

- Velika stvar je za našu zemlju što je Nikola postao FIS ski-skakač jer je poznato da nikada, čak i u vreme bivše Jugoslavije, nije bilo takmičara iz Srbije. Već za desetak dana nastupiće na Planici na 90-metarskoj skakaonici i biće to njegov debi na tom nivou. Zaista smo ponosni na sve što je postigao, veoma je posvećen. Verujemo da će uz dobar rad u juniorskoj konkurenciji uskoro stići do vrhunskih rezultata. Za nekoliko godina treba ga očekivati i na seniorskim takmičenjima, možda sada zvuči previše ambiciozno, ali Nikola može da bude i među prvih deset. Cilj nam je učešće na Olimpijskim igrama 2022. Imamo podršku našeg ski-saveza i hvala im na tome.

Pintar: Nikola će uskoro na Svetsko prvenstvo!

Generalni sekretar ski-kluba Ljubno iz Slovenije Rajko Pintar kaže da će učiniti sve da od mladog Srbina naprave vrhunskog skakača. - Videli smo kako su improvizovali skakaonicu iza kuće, odlučili smo da im pomognemo jer je njihova želja bila ogromna. Talenat koji ima Nikola nije sporan, nažalost, on je imao mnogo manje skokova i treninga nego njegovi vršnjaci iz Slovenije. Ali sada trenira dva puta dnevno pošto ide u sportsku gimnaziju u Kranju. Veoma je vredan i, videćete, Srbija će uskoro imati predstavnika na omladinskom svetskom prvenstvu - kaže nam Rajko Pintar.

Kurir sport/Predrag Gajić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track