NA VOŽDOVCU JE UPUCAN SA DVA METKA U LEĐA I BORI SE ZA ŽIVOT! Neustrašiv u ringu! Marčeta je bio prvi Srbin koji je odmerio snage sa rivalom iz Hrvatske posle raspada Jugoslavije! Sada je trener reprezentacije Srbije!
Foto: Printscreen

ko je mane mrčeta

NA VOŽDOVCU JE UPUCAN SA DVA METKA U LEĐA I BORI SE ZA ŽIVOT! Neustrašiv u ringu! Marčeta je bio prvi Srbin koji je odmerio snage sa rivalom iz Hrvatske posle raspada Jugoslavije! Sada je trener reprezentacije Srbije!

Ostali sportovi -

Trener Bokserske reprezentacije Srbije, 38-godišnji Mane Marčeta, ranjen je iz vatrenog oružja upetak veče u beogradskom naselju Voždovac.

Nepoznati napadač je navodno ispalio u Marčetu dva hitca u leđa, dok se poznati bokser kretao ulicom u kojoj stanuje. Marčeta je odmah prevezen na reanimaiju u Urgentni centar i prema poslednjim informacijama nalazi se van životne opasnosti.

foto: Printscreen/Facebook, Ana Paunković

Marčeta je trenutno radi kao trener u Bokserskoj reprezentaciji Srbije, a iza njega je zavidna sportska karijera.

Mane je rođen 1981. godine u Bajinoj Bašti. 1996. gidine je došao u Čačak kod babe i dede po majci da upiše srednju školu i tada počinje da trenira boks. Prve bokserske korake kao 15-godišnjak pravi u BK Soko, gde mu je trener bio Milenko Andrić, koji je odmah prepoznao njegov talenat.

foto: Printscreen

"Od prvog ulaska u salu se videlo da je izuzetno talentovan ali i odvažan, hrabar, uporan, istrajan u radu i da ima svoj cilj, tako da je već nakon 6 meseci postao kadetski prvak Jugoslavije u srednjoj kategoriji, a samo malo kasnije i vicešampion Evrope na prvenstvu koje se održavalo 1997. godine u Makedoniji”, rekao je jednom prilikom za "dw.com" Andrić.

I zaista, posle samo šest meseci treniranja Marčeta 1997. godine u Bitolju postaje vicešampion Evrope.

foto: Printscreen

Zanimljivo, Mane je bio prvi Srpski sportista koji je odmerio snage sa rivalom iz Hrvatske nakon raspada Jugoslavije. Bilo je to baš na tom prvenstvu već u prvom kolu. Mane je slavio pobedu nakon prekida u drugoj rundi.

Marčeta je beležio sjajne rezultate u amaterskom ringu. Nastupao je za Partizan, Vojvodinu, Kraljevo, Radnik iz Bijeljine, Bosanski Brod, dva puta je bio pojedinačni prvak Srbije u super teškoj kategoriji, tri puta pojedinačni prvak BiH, i dva puta ekipni šampion BiH.

Nakon više od 150 amaterskih mečeva prešao je krajem 2011. godine u profesionalne vode.

Debi je imao u Novom sadu protiv Viktora Szalaia i slavio na poene u 4 runde. Na isti način je završio i naredna tri meča. Dok je prvu pobedu nokautom zabeležio u avgustu 2012. na Zlatiboru. Pepi Petrov pao je u 1. rundi.

U decembru iste godine imao je prvi pravi test kada je u Zrenjaninu boksovao protiv iskusnog Hrvata Jakova Gospića, i pobedio ga jednoglasnom odlukom sudija u šest rundi.

U velikom bokserskom spektaklu u svojoj rodnoj Bajinoj Bašti, pred prepunim tribinama, pružio je možda i svoj najbolji performans u karijeri savladavši neugodnog Milana Dašića u 6. rundi.

Marčeta se maksimalno posvetio trenerskom poslu, učenju mladih boksera. Uspešno trenira mlade boksere reprezentacije Srbije, uzrasta od 17 do 18 godina.

Živi i radi u Beogradu, gde je osnovao i svoj bokserski klub u kom je trener. Klub je takođe registrovao i u Srebrenici.

Kurir sport/DW

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track