Venlok maskota Olimpijskih igara

Venlok

Venlok maskota Olimpijskih igara

Ostali sportovi -
Venlok je jednooko biće amorfnog oblika koje najviše liči na simpatična čudovišta iz istoimenog animiranog filma koji je realizovao studio Dizni 2001. godine.
1 / 4

Zvanična maskota Olimpijskih igara je Venlok (Wenlock), a njegova uloga je da Igre približi najmlađima i da podstakne njihovo interesovanje za bavljenje sportovima, saopštili su organizatori Igara. Venloka je kreirao kreativni studio Ajris (Iris) iz Londona, nakon što je njihov predlog za maskotu Igara pobedio više od 100 predloga dizajnera, umetnika i agencija na konkursu "Kompit For" 2009. godine.

"Maskota je deo edukativnog programa igara i njena namena je da deca uče o sportskim vrednostima i olimpijskim takmičenjima", naveli su organizatori.

Oni su dodali da su takođe napravljena četiri kratka animirana filma koja prate događaje na OI u kojima je Venlok glavni junak i koji se mogu pogledati na zvaničnom sajtu maskote. Venlok je jednooko biće amorfnog oblika koje najviše liči na simpatična čudovišta iz istoimenog animiranog filma koji je realizovao studio Dizni 2001. godine.

"Venlok je ime dobio po seocetu Mač Venlok u blizini Šropšajra u Velikoj Britaniji", u kome su se krajem 19. veka održavale "Mač Venlok Igre" na kojima se lokalno stanovnoštvo takmičilo u tradicionalnim seoskim sportovima", navedeno je iz studija Ajris.

Na poziv seoskog lekara, u selo je 1894. godine stigao baron Pjer de Kuberten koji je, oduševljen umećem meštana, odlučio da osnuje Olimpijske igre. Prve Igre održane su u Atini 1896. godine. Iako se mnogima ne dopada dizajn ovogodišnjih Igara jer je ocenjen kao "nedefinisan, skup i nejasan jer ne predstavlja specifičnosti grada u kojem se održava", organizatori smatraju da su ogromna sredstva uložena u brendiranje Igara i između ostalog kreiranje ove maskote opravdana jer imaju "jak komercijalni potencijal".

Stiven Bajlej, osnivač čuvenog Muzeja dizajna iz Londona, izjavio je da je London među "najjačim gradovima u svetu po razvoju kreativnih industrija i naročito dizajn sektora, ali da ovogodišnji dizajn Igara to ne pokazuje". "S obzirom na trenutnu svetsku ekonomsku krizu, besmisleno je uraditi loš posao i pri tome dati ogroman novac kao što su uradili organizatori OI 2012". Trend da svake Igre imaju svoju maskotu potiče od Olimpijskih igara u Meksiku 1968. godine kada je kreirana golubica mira kao prateći detalj slogana Igara "Los juegos de la Paz" (Igre mira).

http://www.youtube.com/watch?v=q1fy6ZmG4YY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track