NA ISTOM BAZENU U DEBRECINU DVA PUTA POBEDIO PLIVAČKU LEGENDU: Sebastian Sabo je nova svetska plivačka zvezda i učesnik OI u Tokiju
Foto: Privatna Arhiva

PLIVANJE

NA ISTOM BAZENU U DEBRECINU DVA PUTA POBEDIO PLIVAČKU LEGENDU: Sebastian Sabo je nova svetska plivačka zvezda i učesnik OI u Tokiju

Ostali sportovi -

Sebastian Sabo (23) iz Sente, zadivio je svetsku plivačku javnost na prvenstvu Mađarske u Debrecinu. Posle sjajnih 22.99 na 50 delfin, kada je postavio trenutno najbolje vreme na svetu, došao je do A norme za Olimpijske igre u Tokiju na duplo dužoj distanci. Sabo je 100 metara delfin stilom, otplivao u vremenu 51.34. Kuriozitet je da se mladi Senćanin na ovom bazenu pre deset godina divio Laslu Čehu, legendi mađarskog i svetskog plivanja:

-Sa trenerom sam tada u Debrecinu gledao Evropsko prvenstvo u plivanju. Ni na kraj pameti nije mi bilo da ću ga deceniju kasnije dobiti u bazenu i to u obe trke. Na 50 metara on je bio drugi, dok sam ga i na 100 metara pobedio. Do cilja sam je Čeh stigao treći. Dok gledam ove medalje, sve mi i dalje deljuje nestvarno. Nakon završetka trke na 50 metara nisam ni znao da je to trenutno najbolji svetski rezultat u toj discipline. Uopšte nisam očekivao da tako kvalitetno mogu da otplivam - iskren je Sabo. Nova svetska plivačka zvezda kaže za Kurir da će nastaviti sportsku karijeru da gradi zaveslaj po zaveslaj:

- Jedan cilj je ispunjen. Pored Čabe Silađija, overio sam vizu za OI u Tokiju. Prvo naredno veliko takmičenje je Svetko prvenstvo u južnokorejskom gradu Gvanžu, a iza toga i Prvenstvo Evrope u malim bazenima u Glazgovu. Pokušaću da ponovim ova vremena, ali bih voleo da plivam i bolje na 50 i 100 metara delfin. U finalu je sve moguće, možda uzmem i neku medalju- skromno će Sabo. Korpulentni mladić finih sporskih manira plivanjem se bavi od osme godine. Na pitanje kako bi reagovao da mu stigne poziv od Plivačke federacije Mađarske da karijeru nastavi u njihovom nacionalnom sastavu, Sabo kaže da o tome nije ni razmišljao:

-Imao sam i prekid u takmičarskim nastupima, pa je sve ovo u Debrecinu došlo brzo i neočekivano. Višemesečna pauza usledila je jer sam bio prezasićen plivanjem. Izostao sam sa Mediteranskim igara, ali sa Evropskom prvenstva u Glazgovu. Nadam se da više kao član reprezentavje Srbije neću izostajati sa velikih takmičenja- jasan je Sabo.

sebastian sabo
sebastian sabofoto: Privatna Arhiva

U Đeru vrhunski uslovi za plivanje

Od septembra prošle godine trenira u mađarskom gradu Đeru. Tamošnji klub mu pruža vrhunske uslove za treninge i ostvarivanje ovakvih rezultata. U Đeru ga trenira Ivan Petrov, a sa njim nakon ovog uspeha još nisam stigao ni da detaljno porazgovaram. To ću učinit za dve nedelje:

-U Mađarskoj je plivanje veoma popularno, a uslovi na vrhunskom nivou, od bazena do teretane, masera, lekarskog tima… Naši susedi, pored vaterpola, izuzetno cene i plivanje- otkriva Sabo.

Šteta što Senta nema kvalitetan bazen

Senta je pre nekoliko godian dobila novu sportsku halu, dok je bazen u veoma lošem stanju. Bilo bi lepo da ovaj moj uspeh opredeli nadležne da se odluče na izgradnju novog zatvorenog bazena, da neki novi klinci imaju kvalitetne uslove za bavljenje plivanjem i vaterpolom- kaže mladi plivački as. U tome ga podržava njegov dugogodišnji trener Aleksandar Zelić:

- Njegovi nastupi na 50 i 100 metara delfin oduševili su mene, a verujem celu srpsku i svetsku plivačku javnost. U je u Srbiji registrovan u PK “Senta”- kaže njegov prvi trener.

kurir.rs / S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track