NOVI IZAZOV ZA DEJANU BAČKO: Znamo kako se bori i pobeđuje
Foto: Tekvondo asocijacija Srbije

PREDSEDNIK Komisije za paratekvondo TAS

NOVI IZAZOV ZA DEJANU BAČKO: Znamo kako se bori i pobeđuje

Ostali sportovi -

Aktuelna svetska prvakinja u paratekvondou, naša trofejna rerpezentativka imenovana je za predsednika komisije za paratektovndo odlukom Upravnog odboraa Tekvondo Asocijacije Srbije (TAS)

Dejana Bačko je do danas u bogatu riznicu Tekvondo asocijacije Srbije dodala veliki broj medalja sa važnih međunarodnih takmičenja. Između ostalih, na Svetskom prvenstvu u paratekvondou u Antaliji 2018 osvojila je šampionsku titulu.

Tu je i svetsko srebro osvojeno na SP u Londonu 2017. kao i mnoga druga odličja i priznanja. Uz Dejanu Bačko u radu Komisije TAS učestvovaće i članovi Aleksandar Andrejevski, Oliver Prgomet i Violeta Ićitović.

- Izuzetna mi je čast da sam dobila poverenje Upravog odbora Tekvondo asocijacije Srbije da budem na čelu komisije za paratekvondo na čemu se zahvaljujem. Ova odluka je jako važna za sve nas sportiste jer će sva pitanja biti sagledana iz našeg ugla - istakla je Dejana, koja je još jednom naglasila zadatke Komisije:

- Komisija za paratekvondo je telo TAS koja je zaduženo da razvija i organizuje partekvondo sport u okviru Asocijacije, sistem takmičenja i stručnog rada u ovoj mladoj grani. Do sada je politika paratekvondo sporta definisana bez osoba sa invaliditetom. To je potpuno razumljivo jer je ova grana i začeta na inicijativu tekvondo sportista i trenera, kako u svetu tako i kod nas. Tekvondo Asocijacija je ovakvim gestom prepoznala i pokazala da je zaista, kako joj to i stoji u Statutu, privržena istinskoj inkluziji osoba sa invaliditetom u tekvondo sport.

Dejana ističe i da je funkcija koja joj je poverena za nju motiv više.

- Ponosna sam na mogućnost da promovišem naš divan sport i to ne samo kao takmičarka već i kao nosilac aktivnosti na unapređenju sistema rada. Ujedno ovo je i čast ali i odgovornost jer ću biti direktno uključena u stvaranje uslova za razvoj paratekvondoa. Zadatak nije lak kada je u pitanju mlada sportska grana, a naročito kada su uključene osobe sa invaliditetom.

Predsednica Komisije za paratekvondo TAS ističe da je pravovremena i tačna informisanost sportsita od izuzetne važnosti.

- Najčešči problem na koji nailazimo je uključivanja osoba sa invaliditetom u svakodnevne društvene aktivnosti pa samim tim i u sport. Jedan od razloga je upravo nedovoljna informisanost i nepristupačnost. Upravo zato veliki izazov je i omasovljenje sporta osoba sa invaliditetom. Sigurna sam da su predstavnici Upravnog odbora predlažući me za ovu funkciju imali upravo u vidu slogan "ništa o nama bez nas". Činjenica je da upravo onaj ko najbolje razume prepreke koje su ispred njega može najbolje i da nađe način za njihovo prevazilaženje. Ipak prvi zadatak Komisije će biti da se uspostavi transparentan sistem paratekvondo sporta, koji podrazumeva sistem u svakom segmentu i to takmičenja, stručnog rada i izbora reprezentativaca.

foto: ekvondo asocijacija Srbije

Svesna je Dejana da se od nje i njenih kolega iz reprezentacije, imajući u vidu rezutlate koje postižu, očekuju velike stvari i sa Igara u Tokiju naredne godine.

- Ovo je poslednja godina u kojoj se može osvojiti viza za Paraolimpijske igre u Tokiju, pa će se Komisija potruditi da osmisli način da se potrebe takmičara koji su najbliži toj olimpijskoj vizi u potpunosti pokriju jer smo skoro sigurni da tekvondo ima šansu da kvalifikuje bar dva takmičara za Tokio, ali mi ćemo se potruditi da bude i više. To nam je trenutno možda najveći izazov jer su takmičenja na kojima se prikupljaju bodovi za kvalifikovanje preko rang liste uglavnom van Evrope. To iziskuje velika sredstva. Iako nas finansijski podržavaju i Ministarstvo omladine i sporta i Paraolimpijski komitet Srbije (POKS) u ovom trenutku ta sredstva nisu dovoljna da pokriju troškove koji su nam neophodni zbog sakupljanja poena. Sigurna sam da će POKS imati razumevanja za neophodnost dodatne finansijske podrške paraolimpijcima i da ćemo i taj problem kao i mnoge druge značajnije i veće razrešiti. Mi smo naučili da se borimo i pobeđujemo - zaključila je Dejana Bačko.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja