EKSKLUZIVNO POSLE REKORDA: Dušan Petković, najbolji poenter italijanske Serije A u razgovoru za Kurir! (FOTO)
Foto: Claudia di Lollo

veliki intervkju

EKSKLUZIVNO POSLE REKORDA: Dušan Petković, najbolji poenter italijanske Serije A u razgovoru za Kurir! (FOTO)

Ostali sportovi -

Odbojkaš italijanske Sore, Dušan Petković od ove sezone svoje ime u italijanskoj odbojci upisao je zlatnim slovima, postavivši rekord po broju poena u jednoj sezoni, čak 590.

Od kad se igra po tzv. „reli-sistemu” (1999/2000), rekorder je bio Kubanac Anhel Denis, koji je u sezoni 2009/10, u dresu Modene, osvojio 588 poena. Stasiti Nišlija je postao i rekorder po broju realizovanih napada u jednoj sezoni – 525.

Kapiten Sore, koji je odbojku počeo da igra u rodnom Nišu, nosio je dres kragujevačkog Radničkog, Crvene zvezde, francuskog Kana i katarskog Al Rajana. U poslednjem ligaškom meču, protiv Kastelane Grote, osvojio je 22 poena. Bio je najzaslužniji za devetu ovosezonsku pobedu svog kluba, koji je Soru u konačnom plasmanu popeo na deveto mesto, što je najbolji rezultat u istoriji kluba. U rekordnoj sezoni, imao je napad od 45,8 % (1147-525).

Eksluzivno za Kurir, posle rekorda, Petković, u odbojkaškim krugovima poznat po nadimku ‘’Silni’’ kaže: - Stvarno je lepo kada vidiš da ti se sav trud isplatio na takav način, uspeo sam da se upišem u istoriju najjače lige na svetu i sigurno da mi taj podatak imponuje.

foto: Claudia di Lollo

Međutim, reprezentativac Srbije, koji dane odmora provodi u rodnom Nišu pripremajući se za Ligu Nacija kaže da pritiska nije bilo tokom sezone. - Doza pritiska je bila prisutna samo na poslednjem meču. Tokom sezone sam bio okupiran ciljevima ekipe, ne ličnim. Petković koji je u Italiju došao iz Katarskog Al-Rajana ušao je na mala vrata u Italiju, a sada celo Apeninsko poluostrvo priča o stasitom Nišliji, rekorder Petković to komentariše ovako: Put je bio težak i istina je da sam došao jako tiho i nečujno, imao sam želju da svima prvenstveno sebi da dokažem da se mogu izmeriti sa najboljima.

Petkovića od najranijih početaka prati to da bude pretplaćen na rekorde. Dok je branio boje Crvene Zvezde, Nišlija je na jednom meču osvojio 43 poena. - Pratilo me je to da u mnogim stvarima budem lider. Kao kadet sam sa svojom generacijom prvi put u istoriji osvojio svetsko prvenstvo, ta generacija je sada oslonac seniorske reprezentacije. – objašnjava Dušan. Na njegov uspeh, njegove Nišlije su ravnodušne, a kako nam kaže odbojkaš najviše mu je tokom sezone značila podrška prijatelja, porodice i devojke. U sezoni Dušanovog rekorda i OK Niš je izborio plasman u Superligu, Petković kaže da grad kakav je Niš zaslužuje da ima superligaša, ali kaže da ipak ne prati toliko odbojku u Nišu.

foto: Claudia di Lollo

- Iskreno ne puno, ali svaka im čast. Niš zaslužuje da ima superligaša, ali nisam preterano u toku sa odbojkaškim dešavanjima u Nišu. Sebe ne smatra preterano popularnim, i kako kaže ne teži ka tome. Na naše pitanje da li ga interesuju odbojkašice ili rukometašice, Petković kaže: Ne zanimaju me ni jedne ni druge, samo moja devojka.

A dok dane provodi u svom Nišu uživajući u njegovoj lepoti, pitali smo Dušana koliko se razlikuje dečačić Dušan Petković koji na terenima OK Naissus vežba servis prijem lopte i sve ostalo, od rekordera italijanske Serije A Dušana Petkovića on nam kaže: - Karakter, želja i odnos prema radu su ostali nepromenjeni, a ostale promene ja ne mogu da definišem. – završavajući tako svoj intervju za Kurir kapiten Sore i najbolji poenter Italijanske lige, Dušan Petković ‘’Silni’’ . N. Tonić / Kurir sport Foto: Dušan Petković / Instagram

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track