NOVI PROBLEMI ZA KASTER SEMENJU: Slavna atletičarka demantovala da je odbila poziv za učešće na mitingu Dijamantske lige
Foto: EPA/Julien de Rosa

PREBACILA LOPTICU ORGANIZATORIMA

NOVI PROBLEMI ZA KASTER SEMENJU: Slavna atletičarka demantovala da je odbila poziv za učešće na mitingu Dijamantske lige

Ostali sportovi -

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja rekla je danas da nije odbila poziv da učestvuje u trci na 800 metara na mitingu Dijamantske lige u Rabatu, već da su joj učešće onemogućili organizatori takmičenja.

Organizatori takmičenja prvo nisu dozvolili Semenji da učestvuje, pa su joj naknadno poslali poziv, a ranije danas saopštili su da dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara ne može da se takmiči pošto ne može da organizuje svoj raspored.

Savezni vrhovni sud Švajcarske suspendovao je novo pravilo Međunarodne atletske federacije (IAAF) kojim se od atletičarki sa prirodno visokim nivoom testosterona traži da smanje njihov nivo kako bi mogle da se takmiče u disciplinama od 400 metara do jedne milje. U suprotnom, morale bi da promene discipline ili da se takmiče protiv muškaraca.

IAAF ne organizuje mitinge Dijamantske lige, pa organizatori tog takmičenja sami pozivaju sportiste.

"Dobila je poziv, ali nije mogla da se organizuje i doputuje u Rabat", rekao je jedan od organizatora mitinga Alan Blondel, preneli su britanski mediji.

Semenja je to negirala.

"Kako sada kažete da sam odbila vaš poziv", navela je ona na Tviteru.

Njeni advokati naveli su u saopštenju da je Semenja 12. juna rezervisala avionsku kartu iz Pariza za Rabat, ali da Atletski savez Maroka nije želeo da ona učestvuje.

"Dan pre polaska Alan Blondel je iznenada obavestio njenog agenta da predsednik Atletskog saveza Maroka ne želi da Semenja učestvuje", saopštili su advokati.

"Frustrirana zbog nepravednog i kasnog odbijanja, Kaster nije imala drugog izbora nego da se vrati u Južnu Afriku. Njeni advokati su tražili obrazloženje, ali nisu dobili odgovor, a 14. juna Savez je ponovo promenio stav i rekao njenom agentu da je ona ponovo pozvana da se takmiči 16. juna. U to vreme, jedini način da se stigne u Rabat bio je put u trajanju od 20 sati, pa nije bilo racionalno da se Kaster takmiči. U tom kontekstu, Kaster odbacuje navode da je odbila poziv za takmičenje u Rabatu", navodi se u saopštenju.

Dvostruka olimpijska šampionka na 800 metara se žalila Sudu za sportsku arbitražu na novo pravilo IAAF, ali je taj sud odbio žalbu, pa je ona podnela tužbu Saveznom vrhovnom sudu u Švajcarskoj.

Od Semenje je 2009. godine traženo da se podvrgne testovima kako bi se odredilo kog je pola, ali rezultati nikada nisu objavljeni. Ona je najpoznatija sportistkinja koja ima prirodno visok nivo testosterona. IAAF je navela da joj to daje nepoštenu prednost nad protivnicama. Semenja je pozvana u reprezentaciju Južne Afrike za Svetsko prvenstvo u Dohi, u disciplini 800 metara, ali njeno učešće na takmičenju zavisiće od ishoda žalbe.

(Beta, Foto: EPA/Julien de Rosa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track