SRPSKI OKLOPNICI UMALO ŠOKIRALI SVET: Reprezentacija bila na korak od pobede nad šampionom Evrope!
Foto: SAAF

Senzacija za dlaku

SRPSKI OKLOPNICI UMALO ŠOKIRALI SVET: Reprezentacija bila na korak od pobede nad šampionom Evrope!

Ostali sportovi -

Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu odigrala je fantastičnu utakmicu u Lilu u Francuskoj protiv aktuelnog prvaka Evrope i nedostajao joj je jedan TD da savlada šampione i plasira se u polufinale Evropskog prvenstva.

Posle 48 minuta rovovske borbe na stadionu Metropol Francuska je pobedila Srbiju sa 13:7. Na ovaj način završeno je takmičenje ove godine i proces koji je započet još 29. septembra.

Početak utakmice nije bio dobar za Srbiju. Tokom akcije vraćanja početnog udarca povredio se LB Nebojša Rajković i tako je već posle prvog play-a Srbija ostala bez jednog igrača. Drive Srbije je počeo dobro i napad je stigao skoro do polovine terena. Tada se desila prva diskutabilna sudijska odluka. Sudije nisu primetile moguć offside defanzivne linije Francuske, QB Srbije David Hanomihl-Lukić, kao i u meču protiv Češke, hteo je da iskoristi tzv. free play i bacio je dugačak pas. Taj pas presekao je defanzivni bek Adel Bafdil i vratio ga za TD i prednost Francuske posle dodatnog poena od 7:0.

Ovo nije pokolebalo srpski tim i na scenu je stupila odbrana Srbije. Prvi napad Francuske završen je posle samo tri akcije. Međutim, posle ove serije Srbija je ostala bez još jednog defanzivca posle povrede DB Lazara Bućana. U narednom periodu, odbrane su naizmenično sklanjale napade sa terena.

foto: SAAF

Trkači Francuske Džejson Bofunda i Stefen Jepmo nisu uspevali da pomere lance francuskog tima. Pred kraj druge četvrtine, tokom napada Srbije, Mihailo Josović izbegao je nekoliko obarača i posle trčanja od tridesetak jardi uveo Srbiju u crvenu zonu. Posle trčanja RB Ivana Pleve i hvatanja RB Filipa Vlajića Oklopnici su došli na tri jarda od end zone i tada je Josović završio šta je započeo i postigao TD, a kiker Željko Stegnjaja je izjednačio rezultat na 7:7 25 sekundi pre poluvremena.

Kao i na početku meča, prva akcija nije se završila dobro po naš tim. Kickoff je vraćao Adel Bafdil za oko 90 jardi i zaustavljen je unutar 10 jardi. Francuska je imala odličnu šansu da odmah vrati vođstvo, međutim posle tri akcije su zaustavljeni i selektor Francuske Žan Filip Dinglor odlučio se da ide i na četvrti pokušaj koji je zaustavljen i reprezentacija Srbije je preuzela loptu. S obzirom da su bili u nezgodnoj poziciji duboko na svojoj polovini, naši reprezentativci bili su primorani na punt. Goran Zec je ispucao loptu, a francuski returner je ispustio loptu koju je pokupio DB Miloš Katić. I pored tog dobrog momentuma, napad Srbije nije uspeo da napreduje. Odbrane obe ekipe su ponovo vrlo brzo završavale napade obe ekipe i na kraju treće četvrtine rezultat je ostao nepromenjen 7:7.

U četvrtoj četvrtini, Francuska je ponovo došla do vođstva. Oklopnici su imali loptu na svojoj polovini, QB Hanomihl-Lukić je bacio pas ka Josoviću koji je završio na zemlji. Iako je pas bio jedan jard unapred ili u najmanju u liniji sa mestom gde je QB izbacio loptu, sudije se nisu oglasile, a Dorian Pin je pokupio loptu i odneo je u end zonu za 16 jardi i TD. Posle duge rasprave sa selektorom Srbije Dagom Atkinsom, arbitri su ipak ostali pri prvobitnoj odluci i pokazali su TD za 13:7. Pokušaj za dodatan poen nije bio uspešan posle previsokog snepa.

Usledio je kickoff, a Goran Zec je krajnjim naporom francuske reprezentacije zaustavljen uz aut liniju posle returna u polovinu Francuske. Naš tim je pokušao pasom, međutim do druge presečene lopte je došao Bafdil. Odbrana se nije predavala i naterala je Stefena Jepma na fumble, ali napad Oklopnika nije uspeo da konvertuje četvrti pokušaj.

Usledio je novi napad Francuza, novi 3&out i novi punt, ali ovoga puta lopta je nezgodno odskočila i pala na leđa Miloša Katića koji je nije video. Francuska je preuzela loptu na našoj polovini. Međutim, može se reći očekivano, ništa nije uradila posle tri akcije i postavila se za FG pokušaj. Sa ta tri poena Francuzi bi obezbedili pobedu, ali specijalni tim Oklopnika je izblokirao pokušaj Aleksandrea.

Reprezentacija Srbije imala je poslednju šansu i veoma malo vremena. Naš kvoterbek je pokušao dugačkim pasom blizu end zone, ali tu je ponovo bio igrač utakmice Adel Bafdil koji je zabeležio treću intersepciju. Francuzi su odradili kneel-down akcije i pobedili sa 13:7.

foto: SAAF

Odbrana Srbije predvođena defanzivnim koordinatorom Predragom Durlićem Vujićem zaustavila je napad evropskog šampiona na osvojenih 115 jardi, tj. na samo 43 jarde trčanjem, a pritom je dozvolila samo tri prva dauna i nula poena. Naš tim bio je bolji u napadu sa 141 osvojenim jardom, od čega je 124 bilo trčanjima Josovića, Pleve i QB Davida Hanomihl-Lukića.

Za ofanzivnog MVP utakmice izabran je Mihailo Josović sa 75 jardi trčanjem iz 16 nošenja i tačdaunom. Defanzivni MVP meča je naravno bio Adel Bafdil sa tri presečena pasa.

Srbija takmičenje na Evropskom šampionatu nastavlja sledeće godine protiv Austrije. Pobednik tog meča igraće protiv pobednika duela Velike Britanije i Danske za 5. mesto, a poraženi će igrati za 7. mesto. Posle toga sledi novo rangiranje i novi žreb za Evropsko prvenstvo 2021/2022. Srbija će u naredne tri godine nastaviti svoj pohod ka tituli šampiona Evrope. To neće moći da učini sledeće godine, ali već danas počinju pripreme za plasman u polufinale 2021. godine.

foto: SAAF

Ove godine u mečevima protiv Češke i Francuske reprezentacija Srbije igrala je u sledećem sastavu: Aleksandar Ristić, David Hanomihl-Lukić, Mladen Zlatić, Ivan Pleva, Mihailo Josović, Mihailo Novaković, Filip Vlajić, Bojan Nešić, Stefan Đurić, Filip Nedeljković, Stefan Borković, Miloš Kolibar, Davor Soldo, Tihomir Todorov, Milan Nikolić, Nikola Davidović, Srđan Aleksandrović, Stefan Drecun, Aleksandar Stanković, Dušan Radojević, Aleksandar Blažić, Vladimir Ikraš, Dragan Kovačević, Dejan Šarenac, Predrag Šćekić, Milorad Novaković, Danilo Mijušković, Igor Timotijević, Dušan Novaković, Miloš Janković, Uroš Josipović, Saša Jokić, Luka Vujnović, Nebojša Rajković, Strahinja Grujić, Mihajlo Miškiv, Marko Bates, Ivan Radojičić, Slavoljub Dukovski, Aleksandar Živanović, Aleksandar Borković, Miloš Katić, Lazar Bogićević, Nemanja Vučković, Lazar Bućan, Nenad Andonović, Aleksa Denović, Goran Zec i Željko Stegnjaja.

Stručni štab su činili: Dag Atkins (selektor), Predrag Durlić Vujić (defanzivni koordinator), Miloš Grujičić (trkači), Blažo Bojić (hvatači), Petar Vitorović (ofanzivna linija), Džoš Hepner (defanzivna linija), Vladislav Petković (lajnbekeri), Ljubodrag Anđelković (defanzivni bekovi), Lorens Vilijams (specijalni tim), Aleksandar Milojević (doktor), Aleksandar Milić (fizioterapeut).

Direktor reprezentacije: Uroš Ilić

Staff: Vukašin Simonović

Medijski tim: Dragan Zabunović i Ilija Jakšić

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track