NEMA SPORTA NI NA VODI: Međunarodna kajakaška federacija otkazala većinu takmičenja zbog pandemije!
Foto: Nebojša Radović / KSS

očekivano

NEMA SPORTA NI NA VODI: Međunarodna kajakaška federacija otkazala većinu takmičenja zbog pandemije!

Ostali sportovi -

Medjunarodna kajakaška federacija (ICF) otkazala je danas većinu takmičenja zbog pandemije korona virusa.Kako se navodi na sajtu Kajakaškog saveza Srbije, svi dogadjaji koji su bili zakazani za maj, uključujući Svetsko prvenstvo u parakajaku i Olimpijske dokvalifikacije u sprintu u Duisburgu, kao i uvodni ICF Svetski kup u kajaku sprint u Račicama - otkazani su.

Otkazani su i predolimpijski kampovi za trening u slalomu u Tokiju u maju, junu i julu, ;Svetsko prvenstvo za juniore i mladje seniore u Brandenburgu, kao i ICF Svetski šampionat u maratonu i razvojni kamp u norveškom Baerumu.

Takodje, otkazan je i ICF kanu sprint Super kup koji je trebalo da se održi u Oklahomi.

Dva Svetska slalomska kupa, planirana za jun u italijanskoj Ivrei i francuskom Pou su odloženi za kasnije tokom godine.

Premijerno Svetsko prvenstvo u neolimpijskim disciplinama u Segedinu odloženo je za septembar i ove godine će biti jedino medjunarodno takmičenje u kajaku i kanuu sprint.

Svetsko prvenstvo u polo kanuu u Rimu, biće održano u aprilu sledeće godine, dok je Svetsko prvenstvo za okeanske trke 2020. godine u Portugalu i dalje planirano za septembar.

Generalni sekretar ICF Sajmon Tulson izjavio je da je ICF i dalje opredeljen za organizovanje medjunarodnih takmičenja ove godine, ali da je nekoliko važnih faktora uključeno u donošenje odluka.

"Moramo da osiguramo da zdravlje naših sportista bude zagarantovano u blizini mesta održavanja i da je virus pod kontrolom u regionu. ;Takodje, želimo da osiguramo da sportisti imaju priliku da treniraju izmedju šest i osam nedelja pre nekog dogadjaja i da nacionalni savezi imaju barem isto toliko vremena da sastave selekcije za takmičenja ili da održe državna takmičenja", rekao je on.

"I što je najvažnije, svaki dogadjaj koji se održi moraće biti dostupan ogromnoj većini zemalja i sportista širom sveta. To znači da će pretnja koju predstavlja korona virus morati da bude pod kontrolom u svetu da bismo mogli da organizujemo dogadjaje. Radimo nekoliko meseci unapred sa organizatorima da odlučimo da li je dogadjaj održiv ili ne", dodao je Tulson.

ICF će nastaviti sa analizom situacije svakih 15 dana, a radi i na novom kalendaru takmičenja za 2021. godinu, koji će uzeti u obzir olimpijske i paraolimpijske kvalifikacije za Tokio.

Kurir sport / Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track