ZORANA ARUNOVIĆ ZA KURIR: Nišanim po kući da ne bih šiznula! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

#ostanikodkuće

ZORANA ARUNOVIĆ ZA KURIR: Nišanim po kući da ne bih šiznula! (FOTO)

Ostali sportovi -

Recept... Donela sam deo opreme iz streljane i teretane kući, radim dva treninga dnevno i ta rutina me održava, kaže srpska strelkinja Zorana Arunović.

Zatvoreni u svoje domove, komunikaciju sa najbližima održavamo putem interneta i telefona, a upravo to je nešto čega se drži naša šampionka u streljaštvu Zorana Arunović. Tako je došlo i do našeg razgovora.

Kako provodiš ove čudne dane?

- Svaki dan izolacije je kao dan mrmota, jer se ponavlja iznova. Kako bih sačuvala svoje mentalno zdravlje, a mislim da je to u istoj ravni sa opštim zdravljem, u dogovoru sa Jelenom (sestra i trener) odluka je da zadržimo rutinu treniranja. Donela sam jedan deo opreme i kod kuće radim treninge nasuvo, što bi se žargonski reklo u našem sportu, a to su zapravo samo vežbe nišanjenja i kondicioniranje kako ne bih izgubila snagu.

Znači sve je isto, a opet i te kako drugačije?

- U situaciji kada se preporučuje neizlazak iz stana, za nekoga ko je naučio da stalno negde žuri i juri i putuje, ovo je malo teško izdržati, te je ova rutina ono što me drži da ne šiznem. Takođe sam donela deo opreme iz teretane, te i tu vrstu treninga sprovodim kod kuće. Sad kada su Olimpijske igre odložene, svi se dosta mučimo sa pitanjem motivacije. Samo nekoliko meseci pred događaj, za koji se sportisti spremaju godinama, desi se globalna kriza i celokupan plan napravljen pre ko zna koliko pada u vodu. Ne znaš ni kada će ovo proći, ni da li će biti takmičenja u skorije vreme, ni kada ćeš izaći opet i trenirati normalno, a opet, bitno je da ipak ne ispadneš skroooz iz forme.

foto: Privatna arhiva

Gde i kako nalaziš motivaciju?

- Pitam se šta me zapravo motiviše da odradim taj dvosatni trening ujutro i jednosatni popodne, kad ne znam kada ću uopšte izaći na vatrenu liniju sledeći put? E, to je nešto na čemu trenutno radim i sa čime se borim, jer je sada najlakše samo bataliti sve dok ne dobiješ neke sigurne vesti i činjenice. U iščekivanju nekih novih vesti meni ostaje da budem kod kuće, da budem odgovorna i prema sebi i prema ljudima oko sebe, da se zaštitim i da radim na sebi najviše što mogu. Kakav paradoks, ranije je bilo neophodno da se ide u rat da bi se sačuvala nacija, a danas da sediš kod kuće i čuvaš je na taj način...

Humanista

Rado prihvatila poziv Crvenog krsta

Nakratko si napustila svoja četiri zida, ali isključivo iz humanih razloga. I, naravno, pod punom zaštitom.

- Pre neki dan sam dobila poziv da odem u Crveni krst Srbije i da budem na raspolaganju građanima Srbije koji zovu SOS liniju, i vrlo rado sam se odazvala pozivu. Mislim da je bitno da u ovim trenucima svi pružimo podršku jedni drugima kako bismo zajedno što lakše prošli kroz ovaj period izolacije.

Savet

Ljudi, živite onlajn život

Šta bi savetovala sugrađanima?

- Naporno je sve ovo za psihu, te preporučujem što više onlajn kontakata sa ljudima koje volimo kako bi i nama i njima bilo lakše. I samo hrabro. I ovo će se jednom zvati juče - jasna je Zorana.

Kurir / Gojko Filipović

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track