PLANIRAJTE SVOJ ŽIVOT: Uz ove praktične savete zagospodarite svojim vremenom!
Foto: Shutterstock

PLANIRAJTE SVOJ ŽIVOT: Uz ove praktične savete zagospodarite svojim vremenom!

Ostali sportovi -

Uz ove praktične savete zagospodarite svojim vremenom! Koliko puta ste do sada čuli prijatelje ili kolege kako se žale da im je dan kratak i da ne ništa ne stižu? Znamo, nebrojeno mnogo. Većina ljudi sa kojima se susrećemo tokom dana ili nedelje reći će da bi tako voleli da im dan traje barem sat duže, jer uvek im toliko nedostaje da završe sve obaveze koje imaju. Verovatno ni tada ne bi postigli sve, ali dobro.

Evo saveta lakšu i bolju organizaciju.

Situacija broj 1: Planiranje prevoza

Priznaćete, toliko njih se redovno žali na gužvu u prevozu, što, priznaćemo, jeste problem. Ali isto tako, mnogo je onih koji kreću iz kuće uvek “na knap”, što se kaže, pa onda krive crveno svetlo na semaforu ili vozača gradskog autobusa koji ne vozi malo brže. Evo nekoliko važnih saveta šta uraditi na tu temu.

- Ranije ustajanje bez razvlačenja po krevetu. Čim alarm zazvoni, treba odmah ustati. Dobro je da alarm ne bude pri ruci, nego malo dalje. Mala jutarnja šetnja do alarma par koraka, pomoći će razbuđivanje.

- Veoma važan sastanak na koji nikako ne sme da kasni ? Uvek je bolje da se pozove taksi ili limo servis koji obezbediti ličnog vozača. Tako će se izbeći traženje parkinga, a znamo da ono nekad može da potraje u nedogled;

- Bickl je odlično rešenje i vožnja bicikla je sve popularnija. Lakše izbegava gužve, ekološki je način prevoza, lako se stiže sa jednog kraja grada na drugi i uz to, odličan je način da se ostane u formi.

Situacija broj 2: Dobra organizacija vremena

Dobra organizacija pola posla. Kako na ličnom, tako i na poslovnom planu. A u suštini, vrlo je jednostavno. Potrebno je samo ovo:

- Svako veče izdvojiti desetak minuta da se isplanira sledeći dan.

- Poraniti. Jutarnja kafa u miru, ustajanje pre svih ukućana i sabiranje misli, ključni su za lep i lagan početak dana;

- Ručak može da se pripremi veče ranije, kao i odeća za sebe i decu. Tako jutro neće biti haotično i sve će se stići na vreme;

- Smanjiti vreme koje se provodi na društvenim mrežama i guglajući nevažne stvari. Koliko god mi to ne želimo, to zna da se otegne u nedogled i odjednom, proleti sat vremena u prelistavanju facebook-a ili instagrama. Ograničiti korišćenje ovakvih aplikacija na maksimum pola sata dnevno i strogo se držati toga;

- Na poslu, u kancelariji, držati se predviđenog plana i rasporeda. Znak "ne ometaj" na vratima kancelarije uvek je dobro rešenje. Ako nema kancelarije, onda je bitno zauzeti taj stav pred kolegama.

- Određivanje prioriteta je bitno.To se zove metoda 3 zadatka. Bitno je odrediti 3 stvari koje apsolutno moraju danas biti završene, a sve ostalo, moći će da pričeka do sutra;

- Mejlovi koji se šalju neka budu kratki, preciznii razumljivi , u maksimum 5 rečenica. Tako se bitno štedi na vremenu, kako svom, tako i onog kome ga šaljemo.

Situacija broj 3: Vreme za sebe

Znamo da je svima važno da u toku dana ili nedelje, uz sve obaveze koje imaju, nađu malo vremena za sebe. Bilo da je to odlazak u bioskop, knjiga koju nikako ne stižemo da pročitamo ili odlazak kod kozmetičara ili frizera. A kako se posvetiti sebi pored toliko obaveza?

- Naći za sebe minimum dva sata u toku nedelje . Bilo da je to relaksirajuća masaža, kupka, vreme uz knjigu ili kafu sa prijateljicom, važno je imati ono vreme koje nam puni baterije. Neka to bude obaveza, a ne usputna opcija. U suprotnom, ako se ne odmaramo, brzo pregorimo.

- Naučiti male trikove za negu kod kuće. Postoje razni tutorijali i smernice gde može naučiti kako se ofarbati, isfenirati, opeglati kosu ili kako se pravi maska za farbanu kosu. Vreme da se to nauči ponekad je kraće od čekanja na red kod frizera.

Situacija broj 4: Vreme za rekreaciju

Toliko je onih koji bi voleli da imaju u danu malo vremena da treniraju, skinu koji kilogram. Sve može postići, samo kada se hoće. Iskoritite vreme koje imate!

- Tu ćemo da se nadovežemo na prvi problem. Jeda od načina rekreacije je da se nabavi bicikl kojim će ići na posao.

- Ukoliko već mora da se ide autobusom, dobro je izaći dve stanice ranije i prošetati.

- Umesto lifta, stepenice!Uz malo brži tempo penjanja, biće to odličan kardio trening.

I kada sumiramo sve navedeno, videćemo da nije u stvari toliko teško pametno organizovati svoje vreme. Bitno je da imamo prioritete i da ne dozvoljavamo drugima da nam ga vreme bez potrebe. Kada to savladamo, sve drugo ići će mnogo lakše.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track