Najnovije vesti

NISAM HTEO DA KLEKNEM U ZNAK PROTESTA PROTIV RASIZMA: Ruski vozač Formule 1 obrazložio svoj potez (VIDEO)
Foto: AP

NEĆE DA ĆUTI

NISAM HTEO DA KLEKNEM U ZNAK PROTESTA PROTIV RASIZMA: Ruski vozač Formule 1 obrazložio svoj potez (VIDEO)

Ostali sportovi

Ruski vozač Danil Кvjat, koji u „Formuli 1“ vozi za tim „Alfa Tauri“, objasnio je zbog čega se nije pridružio drugim vozačima i kleknuo da bi izrazio protest protiv rasizma.

„To je lični izbor svakog od nas. Niko nikoga ni na šta ne tera, svaki vozač, svaki saradnik ‘Formule 1’ radi ono što smatra da treba. U tome nema nikakve dramatike. Za nekoga je kleknuti nešto sasvim normalno. Ja želim svoj stav da izrazim na drugačiji način, kao i neke moje kolege. Svi se borimo protiv rasizma, svako na svoj način“, rekao je Кvjat za ruski TV kanal „Rusija 1“. Кvajt je pred trku u Austriji pre nedelju dana odbio da klekne u znak podrške pokretu „Crni životi su važni“.

foto: AP

​Tokom televizijskog prenosa se moglo videti kako vozači izlaze u majicama sa natpisom „Crni životi su važni“ ili „Кraj rasizmu“.

Međutim, kada se čula austrijska himna, vozačima je bilo predloženo da kleknu. Šestorica su, međutim, ostala da stoje: Maks Ferstapen (Red Bul), Šarl Lekler (Ferari), Кimi Rajkonen i Antonio Đovinaci (Alfa Romeo), Кarlos Sajns (Meklaren) i Danil Кvjat.

Oni su objasnili da podržavaju borbu protiv rasizma, ali da ona mora da se odražava u svakodnevnom životu a ne u simboličnim gestovima.

foto: AP

„Već sam prošle nedelje objasnio svoj stav. Svi vozači su jedinstveni u borbi protiv rasizma, izrazili smo stav noseći majice sa natpisom ‘Кraj rasizmu’. Ali, ja sam protiv toga da se kleči, to je protivno ruskom mentalitetu, mi ne radimo tako nešto tek tako, uvek je potreban neki izuzetan razlog“, rekao je Кvjat.

Kurir sport / Sputnjik.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...