Asmir Kolašinac: Neću da pevam himnu Srbije!

Vernik i patriota

Asmir Kolašinac: Neću da pevam himnu Srbije!

Ostali sportovi -
Problem je što se u „Bože pravde“ ne spominje nijedan narod osim srpskog, ali uvek stojim mirno kad je slušam. Kad se vratim iz Londona, moći ću dobro da napostim

Ponosni musliman i građanin Srbije.Ovako bi se u najkraćem mogao opisati atletičar Asmir Kolašinac, koji je na OI u Londonu zauzeo sedmo mesto u finalu bacanja kugle, ostvarivši najveći uspeh bilo kog bacača s Balkana.- Ne hranim se ničim specijalnim, nemam ni nutricionistu. Jedem kao svi drugi, samo u malo većoj količini. Sedam dana pre takmičenja doručkujem samo voće. Zato se za ručak odvalim.Kolašinac je veliki vernik, što s ponosom ističe:- Vera je jedan od glavnih stubova u mom životu i ono što mi daje smirenje na velikim takmičenjima.Nastup u Londonu poklopio se s mesecom Ramazana, u kojem muslimani poste od svitanja do sumraka.- Kod nas je dozvoljeno da se ne posti kad su u pitanju bolesnici i putnici, odnosno u ovom slučaju sportisti, jer nismo kod kuće. Kad se vratim iz Londona, moći ću da napostim. Mnogi naši učenjaci dali su nam fetvu, odnosno dozvolu da se za svaki dan koji se ne posti nahrani jedan siromašan čovek. Ja ću uraditi oboje, nahraniću siromašne porodice i postiću.Asmir tvrdi da nema nikakav problem kao musliman u Srbiji.- Građanin sam Srbije, ponosan sam što predstavljam svoju državu, videli ste kako sam se borio pod našom zastavom. Nikakvih problema nemam, čak me svi u Sandžaku podržavaju.Takav slučaj nije bio s fudbalerom Ademom Ljajićem, koji je izbačen iz reprezentacije jer nije pevao himnu.- Ne poznajem Adema. Bilo je raznih priča, pa i o tome kako deca Siniše Mihajlovića ne znaju srpski, a on traži od igrača da pevaju himnu. Od nas to niko ne traži, stojim mirno prilikom intoniranja i mislim da je to dovoljno. Nikad ne bih pevao „Bože pravde“ jer je problem što se u toj himni osim srpskog ne pominje nijedan drugi narod koji živi u Srbiji - priča Asmir.Kolašinac posebno ističe epizodu prilikom dolaska u Beograd:- Kad smo Emir Bekrić i ja prešli u Partizan, neko je napisao: „Svaka ptica ide svome jatu“, ne znajući da je Emir pravoslavac.Teško su mu pali komentari pojedinih atletskih legendi:- Konkretno mislim na Veru Nikolić. Rekla je da sam medalju na EP u Helsinkiju uzeo slučajno. Možda se plaši da ne ugrozim njene rezultate.

Grobar sam!Kolašinac voli da gleda fudbal u slobodno vreme i kaže da su mu crno-beli u srcu:- Volim da gledam fudbal, navijam za Partizan. Nisam toliko zagrižen, navijam i za Zvezdu kad igra u inostranstvu.Ivana najlepša, Lerin najzgodnijaU olimpijskom selu mogao je da se nagleda lepotica, a za oko su mu zapale dve.- Ivana Maksimović je najlepša sportistkinja, a najzgodnija mi je kopljašica Lerin Franko. Znam da se udvarala Noletu u Pekingu - kaže Kolašinac.

Specijalni izveštači Kurira sa 30. letnjih olimpijskih igara Milan Rašević i Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track