IZ KABINETA U BAZEN Gradonačelnik Kikinde i vaterpolo golman!
Foto: Foto: Čedomir Vujanić

sportista i političar

IZ KABINETA U BAZEN Gradonačelnik Kikinde i vaterpolo golman!

Ostali sportovi -

Nikola Lukač (46) iz Kikinde, među retkima je, ako ne i jedini gradonačelnik u Srbiji, a možda i u regionu, koji sa podjednakim žarom brine o ekonomiji, kulturi i zdravlju svojih sugrađana, a naročito sportu.

foto: Grad Kikinda

Lukač nije samo pasionirani ljubitelj sporta i vatreni navijač „Partizana“. On je i golman kikindskog vaterpolo kluba ŽAK.

Mlađanoj ekipi, koja se trenutno nalazi u sredini tabele Prve B lige, njegovo dugogodišnje iskustvo veoma znači. Priznaje da je pravo olakšanje kad odelo, kravatu i kabinet u Gradskoj kući, zameni kapicom sa brojem 13 i nađe se u bazenu:

-Igraću sve dok trener i ekipa budu smatrali da sam im potreban. Treniranje i prvenstvene utakmice me ispunjavaju. Poštujem trenera i saigrače, od kojih su neki mlađi od mog sina i ćerke. Neki od njih mi se obraćaju sa “ti”, neki sa “vi”. U bazenu, ali i van njega, potpuno smo ravnopravni. Prvenstvemo sam njihov saigrač i golman, a tek onda gradonačelnik- kaže Lukač i dodaje da se vaterpolom zarazio još kao osnovac:

-Ništa nije slučajno jer je i moj otac Dušan bio sjajan vaterpolista, takođe golman. Interesantna je priča kako sam postao golman. Sitnije građe, još kao dečak, na prvim takmičenjima nisam često dobijao šansu da igram. Međutim, na jednom turniru povredio nam se golman, koji je bio nešto stariji od mene. Trener je upitao: “Ko hoće sad da brani?”. Bez razmišljanja sam se javio, rezonujući da ću na taj način u bazenu, između stativa, provesti celu utakmicu. Tako je i bilo. Kasnije se ispostavilo da sam talentovan, verovatno na oca. Vrlo brzo, zavoleo sam ovu poziciju i vaterpolo- priseća se Lukač.

foto: Foto: Čedomir Vujanić

Pored matičnog kluba, tokom profesionalne karijere, Lukač je branio za kruševačku “Rasinu”, zrenjaninski “Proleter” i subotički “Spartak”. Od 2017. godine nastupa za veteranski vaterpolo klub šaljivog naziva “Pijani somovi”.

Sticajem okolnosti i zahvaljujući pozivu kluba u kom je ponikao još kao dečačić, Lukač ponovo nastupa u Prvoj B ligi:

-Za ljude u kikindskom i srpskom vaterpolu nije neuobičajeno što u petoj deceniji, sa podjednakim žarom i posvećenošću, treniram i branim. Tu i tamo padne neka šala da klub ima protekcije jer za njega brani gradonačelnik Kikinde. Naravno, nije tako. Po preuzimanju ove funkcije, obišao sam skoro sve sportske klubove i pružio im podršku. Zbog korona krize, gradski budžet je poprilično prazan. Moje kolege rukometaši, rukometašice, fudbaleri, košaršašice i košarkaši, kuglašice, odbojkašice i odbojkaši, ali i mnogi drugi svesni su nepovoljne ekonomske situacije. Srčano se bore za sportskim terenima, znaju da ih u finansijskom smislu nećemo izneveriti. Znate, Kikinda je oduvek bio grad sporta. Iz ove sredine su ponikli Ranko Žeravica, Radmila Berar, Predrag Bogosavljev, Miroslav Pecarski, Dajana Butulija, Zdravko Borovnica, Mladen Krstajić, Dragan Žilić...- ponosno priznaje Lukač.

foto: Saša Urošev

Iz “Pijanih somova” na prvoligašku vaterpolo scenu

- Pre tri godine su me drugari iz Beograda zamolili da počnem da treniram. Kad je moj kolega I golman “Pijanih somova”, zbog posla i porodičnih obaveza, bio sprečen da nastupi na Svetskom prvenstvu za veterane, ponudili su mi angažman. Prihvatio sam i najpre mesec i po dana trenirao u Kikindi. Shvatio sam ozbiljno ponudu, a u međuvremenu je stigao poziv i od ŽAK-a. Nisam mogao da ih odbijem, ali sam podvukao da ne želim nikome od mlađih vaterpolista da zauzimam mesto. Ispostavilo se da im je moja pomoć značila. Nastojimo da izborimo opstanak u Prvoj B ligi i da afirmišemo ovaj sport u Kikindi - kaže Lukač.

foto: Foto: Čedomir Vujanić

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track