Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara

Ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara

Ostali sportovi -
Olimpijski plamen je ugašen. Doviđena London, dobar dan Rio De Žaneiro

LONDON - U Londonu je održana ceremonija zatvaranja 30. Olimpijskih igara. Posle punih 17 dana, u kojima je podeljeno 858 medalja, najveća svetska sportska priredba privedena je kraju. Ceremonija zatvaranja 30. Olimpijskih igara sastojala se od 12 celina i trajala više od tri sata

- Na kraju muzičkog programa i zatvaranja grupa "Who" izvela je miks nekoliko pesama. Olimpijski plamen je ugašen. Doviđena London, dobar dan Rio De Žaneiro.

- Prvi govor tokom ceremonije zatvaranja Olimpijskih igara održao je predsednik organizacionog odbora, nekadašnja velika atletska zvezda, Sebastijan Kou, koji je rekao da je London pokazao da je zaslueno bio domaćin ovih Igara. Posle njega reč je uzeo Predsednik Međunarodnog Olimpijskog Komiteta Žak Rog i pohvalio organizaciju Igara. Rog je proglasio igre završenim

- Intoniranjem himni Grčke i Olimpijskih igara stigli smo do svečanog čina primopredaje zastave igara. Gradonačelnik Londona Boris Džonson četiri puta je zavrteo zastavu Igara i predao je predsedniku MOK-a Žaku Rogu, koji je isti ritual ponovio i predao je gradonačelniku Rija De Žaneira Eduardu Paesu, domaćinu naredne Olimpijade. Uz himnu Brazila zastava je podignuta na jarbol, zajedno sa grčkom zastavom.

- Ponovo je na red došla grupa "The Queen". Tačnije, na velikim video bimovima pojavio se lik pokojnog Fredija Merkjurija sa najboljeg koncerta svih vremena na "Vembliju" 1986. godine. Preostali članovi grupe Brian May i Roger Taylor otpevali su hitove "Brighton rock" i "We will rock you".

- Monti Pajtonovci su ovog puta bili zastupljeni preko Erika Ajdla i "always look on the bright side of life". Nakon Erika Ajdla na scenu je izašao bend "Muse" koji je izveo zvaničnu himnu Olimpijskih igara u Londonu "Survival".

- Grupa Oasis je žarira i palila pre dvadesetak godina, ali su i dalje veoma popularni. Nekadašnji vođa benda Liam Gallagher izveo je pesmu "Wonderwall".

- Našlo se mesta na ceremoniji zatvaranja i za Fatboy Slima. Veliki broj plesača na sceni učinio je da ceo stadion zapleše u ritmu "Funk soul brother". Stadionom je potom protutnjala Jessie J u belom kabrioletu otpevavši pesmu "Price tag". završna svečanost 30. Olimpijskih igara bila je dovoljan razlog da se posle četiri godine okupe i "Spajsice".

- Grupa "Kaiser chiefs" je izvela numeru "Pinball Wizards", a potom je i David Bowie izveo pesmu "Fashion". Muzički program nastavila je Enie Lennox sa pesmom "Little bird", a potom je usledila obrada pesme Pink Floyd "Wish you were here".

- Po okončanju dodela odličja maratoncima, stadionom u Londonu začuli su se zvuci grupe "The Queen" i pesma "Bohemian rapsody", zatim pesma "Imagine" Johna Lennona u izvođenju hora iz Liverpula, a potom je veliki aplauz zaslužio George Michael za pesmu "Freedom".

- Sportisti koji su ostali u Londonu, a to je mali broj u odnosu na ukupan broj, prošao je u defileu. Svaku od 204 zemlje učesnice predstavio je po jedan sportista, a zastavu Srbije ponela je osvajačica zlatne medalje Milica Mandić.

- Ray Davis je na scenu izašao iz crnog taksija i potom otpevao song "Waterloo Sunset", da bi scenu prepustio opet Emili Sande koja je ponovo izvodila pesmu "Read All About It".

- Posle nastupa grupe "Madness", na stadionu se pojavila grupa "Pet Shop Boys" koja je izvela pesmu "West and Girls", kao i grupa "One direction" sa pesmom "What Makes You Beautiful".

- Erupciju oduševljenja izazvali su "Delboj" i "Rodni", koji su izašli iz čuvene replike trotočkaša iz serije "Mućki". Del i Rod su bili obučeni kao Betmen i Robin. Potom je ska grupa "Madness" otpevala svoj čuveni hit "Our house"

- Program je otvorilo otkucavanje na čuvenom satu Big Benu, a potom je usledio nastup pevačice Emili Sande sa pesmom "Read all about it". Po završetku njene pesme na red je došao Londonski simfonijski orkestar.

http://www.youtube.com/watch?v=j5tNBmOTby0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track