PUN OPTIMIZMA Trgovčević želi polufinale i lični rekord na EP u dvorani
Foto: Profimedia

EP U POLJSKOJ

PUN OPTIMIZMA Trgovčević želi polufinale i lični rekord na EP u dvorani

Ostali sportovi -

Srpski atletičar Luka Trgovčević rekao je da očekuje plasman u polufinale trke na 60 metara s preponama na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Torunju i novi lični rekord i ocenio da bi srpski tim mogao da osvoji jednu do dve medalje na tom takmičenju.

"Očekujem da stignem do polufinala. Takodje, voleo bih i da istrčim lični rekord koji je trenutno 7,84 sekunde. Želim da poboljšam rezultat bar na 7,80 i mislim da to mogu da postignem. Pre dve godine učestvovao sam na Evropskom prvenstvu u Glazgovu. Tada nisam bio u dobroj formi, istrčao sam stazu za 8,00", rekao je Trgovčević za Novi magazin.

Trgovčević, koji je u januaru na mitingu u Ankoni ispunio normu za Evropsko prvenstvo koje večeras počinje, rekao je da će se potruditi da osvoji medalju, ali da će to biti teško.

"Jaka je konkurencija. U svakom slučaju, potrudiću se i pokušaću da dodjem do medalje. Bacač kugle Armin Sinančević je u odličnoj formi i verujem da ima šanse da osvoji medalju", naveo je on.

Srpska reprezentacija nastupiće sa osmoro takmičara, zbog povreda i korona virusa, a na Evropskom prvenstvu neće biti Ivane Španović, koja zbog povrede neće braniti titulu u skoku u dalj.

"Na veliku žalost, ona neće moći da brani titulu koju je osvojila u Glazgovu pre dve godine. Ali iako na ovo Evropsko prvenstvo idemo bez kapitena, daćemo sve od sebe da se vratimo s nekom medaljom. Mislim da sportska javnost može da očekuje da se vratimo iz Poljske bar sa jednom ili dve medalje", naveo je Trgovčević.

On je rekao da su za veću popularizaciju atletike u Srbiji potrebni uspesi poput onih koje je ostvarila Ivana Španović.

Trgovčević je rodjen i odrastao u Italiji, ali je odlučio da nastupa za Srbiju.

"Uvek sam razmišljao o toj opciji. Imao sam i ranije dilemu da li da trčim za srpski ili italijanski klub. U Italiji sam osvojio dve seniorske bronzane medalje na italijanskom državnom prvenstvu, pa sam nakon toga odlučio da se oprobam i na medjunarodnim takmičenjima. Takvu priliku pružila mi je Srbija. Ponosan sam na dres koji nosim. Uvek volim da naglasim i u Italiji da sam i Italijan i Srbin jer mi je majka iz Rima, a otac iz Beograda. Jedino je bitan odnos atletičara kao gradjanina prema zemlji u kojoj živi, kao i prema zemlji čiji grb nosi na dresu, a nebitno je etničko poreklo i bilo šta drugo", dodao je.

Govoreći o ciljevima, Trgovčević je rekao da bi želeo da nastupi i na Evropskom prvenstvu na otvorenom, kao i na Olimpijskim igrama.

"Prošle godine je to prvenstvo trebalo da se održi u Parizu, bio sam blizu da ispunim normu, ali na kraju je otkazano zbog korona virusa. Nadam se da ću sledeće godine učestvovati i na prvenstvu Evrope na otvorenom. Voleo bih da učestvujem na Olimpijskim igrama, ali norme su visoke i teško je izboriti se za učešće. Nastaviću sa intenzivnim treninzima i videćemo hoću li uspeti da se izborim za učešće. Potrudiću se", naveo je on.

Upitan o uslovima bavljenja atletikom u Italiji i Srbiji, Trgovčević je rekao da su u Italiji bolji, pošto ima više prostora za treniranje, stadiona, trenera i novca, ali da je i u toj zemlji podrška atletici slabija. On je rekao i da se situacija u Srbiji menja i da se Srpski savez trudi da obezbedi bolje uslove. Trgovčević je istakao da se ne bi bavio atletikom na ovom nivou da nije u nju zaljubljen i da nije imao finansijsku podršku porodice.

Takmičenje na Evropskom dvoranskom prvenstvu Trgovčević će početi u kvalifikacijama u subotu od 10.18.

Kurir sport/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track