KORONA PRAVI HAOS: Otkazano nošenje olimpijske baklje ulicama Osake! REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U JAPANU
Foto: Profimedia

TOKIO 2021

KORONA PRAVI HAOS: Otkazano nošenje olimpijske baklje ulicama Osake! REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U JAPANU

Ostali sportovi -

Japanska zapadna prefektura Osaka otkazala je sve događaje vezane za dolazak olimpijske baklje, zbog rekordnog broja infekcija korona virusom.

Zdravstvene vlasti strahuju da će novi soj virusa izazvati četvrti talas infekcije samo 107 dana pre početka Olimpijskih igara u Tokiju, prenosi Rojters i dodaje da je vakcinacija još u ranoj fazi.

Guverner Osake Hirofumi Jošimura rekao je da će dešavanja na ulicama biti otkazana i istakao da se medicinski sistem suočio sa ogromnim naporima jer se mnogo infektivnija varijanta virusa "vrtoglavo" širi među mlađom populacijom.

"Gotovo je sigurno da je ovaj mutirani soj veoma visoko zarazan sa velikom brzinom prenosa", rekao je on na televiziji.

Tokio 2020, Tokio 2021, Olimpijski krugovi, olimpijski krugovi, Olimpijske igre, olimpijske igre ilustracija
foto: Profimedia

Osaka i susedne prefekture Hjogo i Mijagi započele su u ponedeljak mere jednomesečnog zaključavanja, radi obuzdavanja širenja novog soja virusa.

Poslednjih dana infekcije u Osaki nadmašile su one u Tokiju i mnogo večhim gradovima, a japanski premijer Jošihide Suga rekao je da bi se hitne mere na području Osake mogle proširiti na Tokio i drugde ako je potrebno.

Oko milion građana Japana je od početka februara dobila bar jednu dozu vakcine, što je manje od jedan odsto stanovništva, nasuprot skoro dva odsto u obližnjoj Južnoj Koreji, koja je svoju kampanju započela posle Japana.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track