STRELJAŠTVO: Osmoro srpskih juniora na vatrenoj liniji prvog dana EP u Osijeku
Foto: Streljački Savez Srbije

POVRATAK NA SCENU

STRELJAŠTVO: Osmoro srpskih juniora na vatrenoj liniji prvog dana EP u Osijeku

Ostali sportovi -

Približava se dugo iščekivani povratak srpskih strelaca na najveću scenu.

U subotu u Osijeku počinje Evropsko prvenstvo u svim streljačkim disciplinama, prvo veliko međunarodno takmičenje na kome će srpska reprezentacija učestvovati posle EP vazdušnim oružjem u Vroclavu, održanom u februaru i martu 2020.godine.

Svi evropski strelci jedva čekaju start šampionata. Uželeli su se takmičenja posle duge pauze. Na preliminarnim listama prijavljenih učesnika nalaze se imena 1.201 takmičara iz 56 zemalja. Među njima je i 24 reprezentativaca Streljačkog saveza Srbije.

Kao i obično, šampionat otvaraju juniori i juniorke.

U subotu, prvog dana, su na programu sva četiri pojedinačna juniorska takmičenja vazdušnim oružjem. Srbija ima predstavnike u tri discipline.

Vazdušnom puškom u ženskoj juniorskoj konkurenciji gađaće Aleksandra Havran, Jovana Ljuboja i Emilija Ponjavić. U muškoj konkurenciji ovim oružjem Srbiju predstavljaju Marko Ivanović i Petar Erdei. Uz petoro strelaca puškom, na vatrenu liniju izlazi i tri juniorke pištoljem - Jelena Todorović, Jovana Todorović i Stanislava Popov.

Skoro svi članovi juniorskog dela ekspedicije Srbije vazdušnim oružjem sutra će debitovati na velikom takmičenju. Iskustva sa evropskih prvenstava imaju samo Marko Ivanović, koji je na prošlogodišnjem EP u Vroclavu bio na domak medalje (osvojio je četvrto mesto), i Jelena Todorović.

U svakoj disciplini prijavljeno je po više od 40 takmičara. Kvalifikacije su na programu od 9 do 17 časova. Prvo finale (puška, juniorke) zakazano je za 16 časova, a borbe za medalje se prvog dana završavaju u 20.30.

Srpske juniorke će se sem za pojedinačni boriti za ekipni plasman. Naime, sve reprezentacije koje imaju tri predstavnika po disciplini učestvuju u ekipnom takmičenju. Sistem timskog nadmetanja je isti kao i na prethodnom EP. Po osam najboljih timova u svakoj discplini na osnovu zbira pojedinačnih rezultata u kvalifikacijama, prolazi u drugu fazu. Prvoplasirani i drugoplasirani tim iz druge faze idu u meč za zlato, a trećeplasirani i četvrtoplasirani u meč za bronzu.

Druga faza timskog nadmetanja i mečevi za medalje su na programu u nedelju, kada će biti održana i takmičenja miks parova. Srbiju će u nadmetanjima mešovitih parova puškom predstavljati, Marko Ivanović, Aleksandra Havran, Emilija Ponjavić i Petar Erdei.

Srpska delegacija u Osijeku će se kompletirati u subotu. Tokom prvog takmičarskog dana stići će i ostatak juniorske reprezencije – strelci koji će gađati samo malokalibarskim oružjem i kompletan seniorski tim.

Seniorska takmičenja počinju u ponedeljak, 24. maja, pojedinačnim takmičenjima vazdušnim oružjem. Sem medalja, seniori i seniorke će u Osijeku ciljati i olimpijske kvote. U pet seniorskih olimpijskih disciplina (vazdušni pištolj muškarci i žene, MK puška trostav muškarci i žene i MK sport pištolj žene) deliće se po jedna kvota, a u oba takmičenja vazdušnom puškom po dve olimpijske vize.

(Kurir sport/SSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track