RUKOMETNI SPEKTAKL I KLJUČANJE PIONIRA: NEĐIN gol za PRVU TITULU Partizana i RANU Delija koja nikada neće zarasti! VIDEO
Foto: Starsport©

da se naježiš

RUKOMETNI SPEKTAKL I KLJUČANJE PIONIRA: NEĐIN gol za PRVU TITULU Partizana i RANU Delija koja nikada neće zarasti! VIDEO

Ostali sportovi -

Najveći rukometni derbi ikada, o kojem se i danas priča nakon 28 godina, odigran je na današnji dan 1993 godine.

Pionir" je tog 23. maja e bio mesto "poslednjeg rukometnog spektakla", najboljeg, najuzbudljivijeg, najneizvesnijeg, kultnog derbija Zvezde i Partizana

Dugo se čekalo se na susret najvećih rivala punih 19 godina.

Te sezone došli su večiti rivali do finala plej-ofa i posle dve utakmice bilo je nerešeno u pobedama, a u majstorici se odlučivalo ko će biti šampion.

Podsetimo da su prve dve utakmice odigrane pred krcatim tribinama Banjice, a zbog ogromnog interesovanja, danas nezamislivog za jednu rukometnu utakmicu, makar to bio i derbi, "majstorica" je morala da se premesti u "Pionir" pred "zapaljivi ambijent".

Skupilo se u Pioniru 6.000 duša. U to vreme još su najbolji igrači u državi branili boje domaćih klubova.

U timu Crvene zvezde nastupali su tada: Dragan, Škrbić, Nenad Peruničić, Nenad Puljezević, a na drugoj strani veliki Nedeljko Jovanović, Zoran Đorđić, Predrag Peruničić. Mnogi od aktera sa te utakmice kasnije su postali jedni od najboljih rukometaša sveta.

Na klupama su sedeli velikani srpskog rukometa, verovatno poslednji od te stare garde, Branislav Pokrajac kod Zvezde, odnosno Jovica Elezović kod Partizana.

U to vreme crveno-beli su slovili za velikog favorita. Partizan se tek vratio u elitu pa su im davane minimalne šanse za trijumf. Napeto, tvrdo, na jednu loptu, tako je bilo te majske večeri u Pioniru. Imala je Crvena zvezda gol prednosti na tri sekudne pred kraj, slavlje navijača je počelo, a onda hladan tuš.

Faul i magični Nedeljko Jovanović šutem sa devet metara hvata Puljezevića na krivoj nozi i odvodi meč u produžetke.

Nije bilo rešeno pitanje pobednika ni posle produžetaka, pa su o šampionu države odlučivali sedmerci. Prvi šut je promašio Igor Butulija za Zvezdu, dok su Nenad Peruničić i Dragan Škrbić bili sigurni. Kao i sa druge strane Predrag Peruničić i Senjanin Maglajlija. Sve se svodilo na šut Gorana Stupara, koji je pogodio za slavlje svih partizanovaca i prvu titulu u klupskim vitrinama. Videlo se u suzama koliko je boleo poraz crno-bele, Dragan Škrbić je nedavno priznao da mu je to najteži poraz u karijeri.

Pre tačno 27 godina gol Nedeljka Jovanovića u poslednjim sekundama, za egal, ušao je u rukometne anale, bio je "nož u srce" navijačima Zvezde čije su se šampionske baklje dobrano već razgorele u tom trenutku. Neđa je plakao kao dete posle gola. Nerešeno je bilo i nakon produžetaka, da bi Partizan u penal seriji slomio večitog rivala, dobio seriju 2:1 za prvu titulu u istoriji kluba.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track