Najnovije vesti

NEMA CIRKANJA: Olimpijsko selo bez alkohola, van njega pod GPS kontrolom
Foto: Profimedia

STROGA PRAVILA U TOKIJU

NEMA CIRKANJA: Olimpijsko selo bez alkohola, van njega pod GPS kontrolom

Ostali sportovi

Olimpijsko selo je tradicionalno mesto za smeštaj i zabavu hiljade mladih sportista i osoblja, ali to neće biti slučaj na Olimpijskim igrama u Tokiju, čije otvaranje bi trebalo da bude za nešto više od šest nedelja u okolnostima pandemije kovid 19.

Ovo će biti Olimpijske igre bez navijanja sa testiranjem i vakcinacijom koje će imati prioritet nad zabavom i takmićenjima, a još nije poznato da li će konzumiranje alkohola biti dozvoljeno u selu u kojem će biti smešteno 11.000 olimpijskih sportista i 4.400 paraolimpijaca, prenosi AP.

Izvršni direktor Organizacionog komiteta OI u Tokiju Tošihiro Muto, rekao je danas da će možda biti teško sprovesti zabranu alkohola po sobama sportista, ali da je moguće da će u javnim prostorima u selu važiti takva pravila.

Tokio i veći deo ostatka zemlje trenutno su pod vanrednim stanjem zbog kovid 19, i barovi i restorani se ranije zatvaraju i zabranjuju prodaju alkohola.

Ova mera na snazi je do 20. juna i nije poznato da li će biti produžena, ali mnogi stanovnici Japana ne bi bili srećni da vide sportiste kako se zabavljaju u selu dok je ta mogučnost zabranjena lokalnom stanovništvu.

„Još uvek nismo jasno odlučili o politici alkohola, a ta odluka se očekuje do kraja ovog meseca“, rekao je Muto.

Japanski zvaničnik je naglasio i da će sportisti, osoblje, kao i novinari i drugi povezani sa Igrama morati da potpišu saglasnost koja omogućavaa organizatorima da koriste GPS za praćenje kretanja na Olimpijskim igrama putem pametnih telefona.

"Nije cilj da stalno nadgledamo nečije ponašanje, ali ako budu postojali problemi, putem GPS funkcije lako ćemo ući u trag svim njihovim aktivnostima", saopštio je Muto.

Sportisti će biti izolovani u selu i očekuje se da tamo sve vreme borave, ili će biti u sličnim uslovima na mestima gde budu odlazili ili trenirali.

Svi ostali koji dolaze u Japan na Olimpijske igre biće dva puta testirani pre odlaska od kuće i po dolasku u Japan, a moraće da daju saglasnost za ograničavanje kretanja tokom prvih 14 dana i podnesu svoj plan aktivnosti tokom boravka.

Ispitivanja javnog mnjenja su pokazala da je, u zavisnosti od toga kako se formuliše pitanje, od 50 do 80 odsto Japanaca protiv održavanja Olimpijskih igara u Tokiju.

Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track