OPASNI USLOVI NA STAZI: Biciklisti na Tur d'Fransu protestovali uoči četvrte etape
Foto: Profimedia

BICIKLIZAM

OPASNI USLOVI NA STAZI: Biciklisti na Tur d'Fransu protestovali uoči četvrte etape

Ostali sportovi -

Takmičari biciklističke trke Tur d'Frans održali su protest uoči današnje četvrte etape zbog opasnih uslova na stazi, posle brojnih padova u toku ovogodišnje trke.

Napustivši grad Redon u zapadnom regionu Bretanje kako bi počeo četvrtu etapu, peloton je vozio umerenim tempom, a zatim su posle jednog kilometra svi vozači sišli sa svojih bicikala. Oni su u tišini sačekali minut, a zatim su nastavili trku.

Posle padova u jučerašnjoj etapi, nekolicina vozača kritikovali su organizatore trke zbog nebezbednih uslova na stazi, pogotovo na početku trke, kada je nervoza medju učesnicima na najvišem nivou. Takodje, nekoliko desetina vozača pala je i tokom prve etape, posle čega su se njih četvorica povukla sa trke.

Gerajn Tomas, biciklizam
foto: Profimedia

U poslednjim kilometrima jučerašnje etape pali su, izmedju ostlih, Primož Roglič, Gerent Tomas i Peter Sagan.

Bivši svetski šampion Filip Žilbert rekao je da su predstavnici takmičara tražili da se rezultati treće etape računaju do preostalih pet kilometara. Cilj većine vozača bio je da izbegnu rizičan završni sprint uskim i krivudavim putevima koji vode do cilja.

"Analizirali smo rutu i videli smo da je završnica ekstremno opasna", naveo je on.

Organizatori zaduženi za rutu Tura naveli su da je "izazov pronaći mesta za cilj bez opasnih materijala na putu".

"Nema više srednje velikih gradova bez malog ostrva, kružnog toka ili suženja. Pre 10 godina na Tur d'Fransu bilo je 1.100 opasnih tačaka, ove godine ih ima 2.300", rekao je Tijeri Žuveno.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track