OTVORENE PARAOLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU 2021: Zastavu Srbije nosili Saška Sokolov i Laslo Šuranji
Foto: PKS

paraolimpijske IGRE

OTVORENE PARAOLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU 2021: Zastavu Srbije nosili Saška Sokolov i Laslo Šuranji

Ostali sportovi -

Srbiju predstavlja 21 sportista u disciplinama stoni tenis, atletika, plivanje, streljaštvo, pauerlifting, biciklizam i tekvondo

Paraolimpijske igre u Tokiju zvanično su otvorene svečanom ceremonijom koja je održana na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

1 / 4 Foto: PKS

Na ovim Paraolimpijskim igrama učestvovaće oko 4.400 sportista iz više od 160 zemalja koji će se nadmetati u 22 sporta i 539 disciplina. Srpska delegacija bila je u svečanom defileu, a brojala je 21 člana. Zastavu Srbije nosili su paraatletičarka Saška Sokolov i parastrelac Laslo Šuranji.

Naši sportisti u Tokiju takmičiće se u sedam sportova - stonom tenisu, atletici, plivanju, streljaštvu, pauerliftingu, biciklizmu i tekvondu.

Laslo Šuranji
foto: Saša Urošev

Od srpskih sportista prvi će na borilište stonoteniseri, koji će od 25. avgusta nastupiti u pojedinačnim takmičenjima. Srpska predstavnica u plivanju takođe će imati prvi nastup istog dana.

paraolimpijci, Borislava Perić Ranković, Nada Matić, Mitar Palikuća
foto: Dragan Kadić

Naši sportisti su mnogo truda i rada uložili u pripreme, a na prethodnim Igrama umeli su da obraduju naciju. Dosad su srpski paraolimpijci osvojili tri medalje u Pekingu, pet u Londonu i devet u Riju. Prve Paraolimpijske igre održane su 1960. godine u Rimu i na njima je bilo šest disciplina: atletika, plivanje, košarka, stoni tenis, mačevanje i streličarstvo. Učestvovalo je oko 400 sportista iz 23 zemlje. Od 1960. Paraolimpijske igre održavaju se svake četiri godine, a od 1988. godine se održavaju odmah posle Olimpijskih igara u istoj zemlji.

Delegacija Evropske unije u Srbiji je ponosni partner Paraolimopijskog tima Srbije! Sve bliže pojedinosti možete pratiti na veb stranici www.euzatebe.rs/paraolimpijci.

Nije otišao

Jokić ima koronu

Srpski paraolimpijac Dejan Jokić neće putovati u Tokio na Paraolimpijske igre jer je pozitivan na koronavirus. On je jedan od šest članova tima u streljaštvu i trebalo je da nastupi u klasi SX2, vazdušna puška ležeći i stojeći i MK puška ležeći.

Kurir/sport Darko Lučić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track