ODBOJKAŠICE GAZE REDOM! Srbija srušila Azerbejdžan i stigla do 20. uzastopne pobede na Evropskom prvenstvu VIDEO
Foto: Starsport©

kakav niz

ODBOJKAŠICE GAZE REDOM! Srbija srušila Azerbejdžan i stigla do 20. uzastopne pobede na Evropskom prvenstvu VIDEO

Ostali sportovi -

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije ostvarila je novu, četvrtu pobedu na Evropskom prvenstvu. pošto je savladala Azerbejdžan 25:17, 25:20, 25:19 i tako ostvarila dvadeseti vezani trijumf na kontinentalnim prvenstvima, na kojima juri treće uzastopno zlato.

Poslednji put naš tim je izgubio u polufinalu Evropskog prvenstva 2015. od Rusije i od tada je bez poraza na kontintalnim nadmetanjima.

Bilo je malo problema sredinom prvog seta kada je Azerbejdžan serijom došao do izjednačenja 14:14, ali su se tada bez minuta odmora i reakcije selektora Terzića, nađe devojke uozbiljile i do kraja seta slavile 25:17.

Drugi set doneo je za Srbiju neočekivanu situaciju pošto je naša selekcija bila u situaciji da po prvi put na šampionatu juri osetniji zaostatak za rivalkama 11:4. Ipak, Tijana Bošković je dvadesetim poenom, donela to izjednačenje 16:16, a zatim i prednost od 18:16. Posle poena Bojane Milenković stigli smo i na 22:19, a set je posle velike borbe okončan 25:20.

Treći set bio je neizvestan do rezultata 12:12 posle kojeg je Srbiji pripao najlepši poen na meču, koji je bio najava, nešto bolje igre našeg tima i serije 6:1, koji smo stigli na prag osvajanja trećeg seta i maksimalne pobede, koja je overena rezultatom 25:20.

Treći set je bio neizvestan do 15 poena, ujedno i najlepšeg na meču, kada je Srbija povela 13:12 i zatim serijom 7:1 rešila pitanje pobednika seta i meča.

Najefikasnija u našem timu bila je Tijana Bošković sa 24 poena.

Naša selekcija u sredu od 20 časova igra protiv Rusije.

Na tabeli Grupe A vodeća je Srbija sa maksimalnim učinkom i bez izgubljenog seta, druga je Belgija sa osam bodova, dok je Rusija treća sa sedam bodova i utakmicom manje.

Francuska i BIH imaju po tri boda, dok je Azerbejdžan poslednji bez boda, i bez osvojenog seta.

Srbija se ranije plasirala u osminu finala, a nokaut fazu osigruaće ukupno po četiri najbolje plasirane selekcije iz četiri grupe.

Odbojkašice Srbije
foto: Starsport©

Prvi set

Prijem servisa protivnika kao da ne postoji i razlika u kvalitetu se odmah videla. Tijana Bošković je na startu osvojila četiri poena, a sa druge strane najbolja je bila Margarita Stefanenko.

Srbija ima prednost od tri četiri poena, igra strpljivo, a osvojila je i najduži poen u uvodnom delu meča. Gošće su vezale četiri poena i prišli na 13:12, a sve je prekinula Tijana Bošković pogodivši liniju za svoj sedmi poen.

Imamo malo problema sa prijemom servisa, ali selektor Terzić za sada ne reaguje, već igračice na terenu posle 14:14, preko Milenković,Popović i Bošković dolaze do 17:14.

Odbojkaši Srbije
foto: Starsport©

Serija Srbije se nastavila i posle drugog minuta odmora, koji je zatražila kluba Azerbejdžaana, ali to na terenu malo šta menja jer blok (Rašić i Buša), igra u polju i smečevi Tijane Bošković donose našem timu prednost 21:15. Set je završen rezultatom 25:17.

Drugi set

Azerbejdžan je znatno popravio prijem servisa, smanjio broj grešaka pa je na startu drugog dela igre stajalo 9:4 za gošće. Interesantno, klupa Srbije ni posle te serije od 5:0 nije zatražila tajm-aut, već je to uradila klupa tima koji je vodio.

Odbojkašice Srbije
foto: Starsport©

Srbija je ponovo bila u zaostatku 13:10, jer je u dotadašnjem toku meča napravila 13 grešaka. Tijana Bošković nas poenima i blokom, drži blizu rivalki u prvom setu u kom je Srbija bila u situaciji da na prvesnstvu stiže zaostatak.Ipak, dvadeseti poen Boškovićeve vratio je prednost na našu stranu, a posle pecanja gošći na semaforu je stajalo 18:16.

Posle poena Bojane Milenković stigli smo i na 22:19, a set je posle velike borbe okončan 25:20.

Odbojkaši Srbije
foto: Starsport©

Treći set

Melnković asom i Lazović blokom doneli su našem timu prva dva poena u trećem setu. Lazović je u tom periodu menjala Tijanu Bošković, koja je ostala na klupi.

Odbojkaši Srbije
foto: Starsport©

Azerbejdžan je poveo 9:8, naš tim je do tada našravio 17, a rival samo 6 grešaka, što je donelo veliku borbu, i posle najlepšeg poena na meču prednost našem timu 13:12. Od tog poena naš tim pravi seriju 7:1 i rešava pitanje pobednika. U našem timu u ovom meču nije bilo kapitena Maje Ognjenović, koju je u toj ulozi menjala Milena Rašić, a na terenu su se našle sve igračice na koje je selektor računao. U poslednjem setu bilo je 25:19.

Odbojkašice Srbije
foto: Starsport©

Tok meča

Poslednji put je Srbija na Evropskom prvenstvu izgubila 2015. godine i od tada je vezala 19 trijumfa, što je našim devojkama donelo i dve uzastopne titule šampiona.

Naravno, ne treba se zaustavljati niti postavljati granice, a za početak je bitno da izabranice Zorana Terzića protiv odbojkašica iz Azerbejdžana potvrde ulogu apsolutnog favorita. Današnji protivnik Srbije izgubio je na sva tri meča u dosadašnjem toku prvenstva bez ijednog osvojenog seta, a činjenica je da će imati najteži zadatak do sada.

Međutim, selektor Terzić je posle pobede nad Belgijom (3:0, u nedelju), ujedno i pred meč sa Azerbejdžanom upozorio igračice.

- Pobeda, ali za razliku od meča sa Francuskom zadovoljstvo je preraslo u, ne mogu da kažem ni nezadovoljstvo, nego nešto mnogo gore - a ta reč nije za kamere. Ovako se ne igra, ovako se gubi Evropsko prvenstvo - ljutito je istakao Terzić koji je dodao da je Azerbejdžan verovatno najslabija ekipa u grupi.

Tijana Bošković je jedna od najboljih odbojkašica na svetu, a na Evropskom prvenstvu je očekivano glavno napadačko oružje Srbije. Ona veruje da nema razloga za paljenje lampica i alarma.

- Nije ovo bilo naše najbolje izdanje, ali s obzirom na to da je ritam utakmica izuzetno težak, ne možemo baš uvek da budemo na najvišem nivou. Ono što je bitno je da smo ostvarile treću uzastopnu pobedu. Bila je izuzetno teška utakmica, iako smo dobile maksimalnim rezultatom.

Početak meča je u 20 sati.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track