Najnovije vesti

FEŠTA U POŽAREVCU: Kup Ljubičeva za dva miliona dinara, Jokićeva kobila Ejmi del Duomo brani lovor u glavnoj kasačkoj trci
Foto: Promo

ljubičevske konjičke igre

FEŠTA U POŽAREVCU: Kup Ljubičeva za dva miliona dinara, Jokićeva kobila Ejmi del Duomo brani lovor u glavnoj kasačkoj trci

Ostali sportovi
11:43h

U nedelju najskuplja galopska trka u Srbiji, a na travi požarevačkog hipodroma i konj godine, trogodi ždrebac Fanpalast (džokej Milan Konkolj). Počasni vitezovi Marina Maljković, Dejan Savić i Živorad Đurić Maradona, u muzičkom delu Zorica Brunclik i Bajaga i instruktori

Svečanim defileom kroz centar grada u Požarevcu su počele 58. Ljubičevske konjičke igre, koje će trajati do nedelje, kada je glavnI dan. Republički krizni štab dao je zeleno svetlo da manifestacija može da se održati na otvorenom uz prisustvo publike, a obelodanjeno je da će odmah nakon ceremonije otvaranja na gradskom trgu nastupiti Zorica Brunclik. Na istom mestu u subotu će koncert održati „Bajaga i instruktori”.

Takmičarski program na hipodromu održava se u subotu i nedelju, a ljubitelji konjičkog sporta moći će da uživaju u tradicionalnim disciplinama kao što su ljubičevski višeboj, voltižovanje dece, daljinsko jahanje, utakmice u preskakanju prepona, galopske i kasačke trke, a biće priređena i izložba konja. Najuzbudljiviji deo nadmetanja – finale ljubičevskog višeboja, koji podrazumeva seču sabljom, gađanje kopljem, kurirsko jahanje, gađanje strelom i topuzom, donosi i novog pobednika – viteza Ljubičeva, koji, osim novčane nagrade, dobija i viteški plašt i sablju.

Za glavnu galopsku trku "Kup Ljubičeva" na 2400 metara na požarevačkoj travi je upisano 12 konja, među kojima i prošlogodišnji pobednik Spenser Son (džokej Goran Mešetović), kao i poslednji osvajač "triple krune" Frst Tot, koga će jahati Rizvan Sakić, a trenutno naš najbolji trener Bojan Šendeković iz Šapca ga je prepustio u trening kod sugrađanina Slavena Jovanovića. Tu su i dobro poznate kobile Keln (jahač iskusni Saša Glogovac, trener Bojan Šendeković), kao i pobednica derbija Mis Mazi, koju trenira mlađani Vladimir Mladenović. Radi se o najskupljoj konjskoj trci u Srbiji, sa nagradnim fondom od dva miliona dinara.

Nikola Jokić
foto: Nemanja Nikolić

U glavnoj kasačkoj trci (2200 metara, autostart) u centru pažnje će biti prošlogodišnja pobednica Ejmi del Duomo, oždrebljena u Italiji, u vlasništvu štale "Drim kečer" NBA superstara Nikole Jokića. U sulkama će biti njihov stalni vozač Vladimir Pribić. U galopskoj grup 1 trci "Braničevo" na 1800 metara u start mašini će se naći i konj godine u Srbiji, trogodi ždrebac Fanpalast, a džokej Milan Konkolj će posle trijumfa u derbiju i trci za "Pehar predsednika" na beogradskom pesku, pokušati da ga dovede do pobede i na travnatoj podlozi u Požarevcu. Vlasnik ovog izuzetnog grla oždrebljenog u Francuskoj je Miloš Milunović, a trener Srđan Jovin.

Privatna Arhiva
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Godinama se dodeljuje i priznanje počasni vitez Ljubičeva, obično za postignuta dostignuća u prethodnoj godini u sportu i drugim važnim oblastima u Srbiji. Ove godine napravljen je presedan jer su proglašena čak tri počasna viteza, a gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović rekao je da je grad osluškivao želje građana i da su se čula tri imena: Marina Maljković, Dejan Savić i Živorad Đurić Maradona.

Na hipodromu je otvorena izložbena sala Konjičkog društva „Knez Mihailo”, za čije se osnivanje još od zimus izuzetno zalagao Radiša Stojićević Uča, predsednik skupštine KD "Knez Mihailo". U izložbenoj sali može se videti i početak razvijanja gradskog hipodroma od 19. veka, a vitezovi i šampioni imaju svoje počasno mesto na zidu. Nekada je na tom mestu bila štala. U objekat je uloženo 7,2 miliona dinara. U planu je da se ispred njega napravi i kafeterija.

Direktor KD "Knez Mihailo" iz Požarevca Aleksandar Milenković, u ime organizatora je poručio je da je sve spremno za jednu od najvećih konjičkih manifestacija na Balkanu.

Vitez Marko Milenković za istoriju

Zbog toga što je tri godine zaredom osvojio titulu viteza ljubičevskog višeboja Požarevljanin Marko Milenković dobio je čuvenu vitešku sablju u trajno vlasništvo, ali je ušao i u istoriju Ljubičevskih konjičkih igara. U disciplini kurirsko jahanje stazu je prešao za 22,5 sekundi, što je još jedan rekord zabeležen u istorijatu igara. Milenković je ukupno osvojio pet titula "viteza od Ljubičeva".

Anđels Glori LP druga u Pardubicama

Trogoda omica Anđels Glori LP, koju je jahala Lusi Fijalova, bila je odlična druga u češkim Pardubicama na 2800 metara. Kvota na Anđels Glori LP je bila 6, a iza pobednika i prvog favorita Stecka zaostala je dve dužine konjskog tela. Prvi čovek štale "Lastin put" kod Valjeva Vladan Damjanović može svakako da bude veoma zadovoljan. Sledećeg vikenda u poznatoj trci "Kinčem Dij" u Budimpešti startuje njihov vodeći galoper Markoni LP, inače u treningu u Češkoj kod tamošnjeg poznatog stručnjaka Vaclava Luke.

Jokićevoj štali ukinuta suspenzija

Štala „Drim kečer“ iz Sombora u vlasništvu MVP igrača košarkaške NBA lige Nikole Jokića, bila je suspendovana na šest meseci iz učešća u trkama koje organizuje konjički klub Bačka na hipodromu u Subotici, zbog navodnog napada predstavnika te štale na sudiju iz Slovenije Mitju Kosa.

U međuvremenu, odluka je povučena, a čelnici Udruženja za kasački sport Srbije su podneli ostavke, pa sada funkciju v.d. predsednika obavlja bivši generalni sekretar Petar Radosavljević, ali je i dalje "alfa i omega" poznati advokat iz Beograda Tomislav Višnjić, vlasnik i odgajivač odličnih kasača, koji su neretko zapaženi i na evropskoj sceni.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja