SRĐAN KNEŽEVIĆ GODINAMA UNAZAD U CENTRU PAŽNJE U BATAJNICI: U nedelju lipicaneri vuku zaprege u Golubincima, a biće i jahanja
Foto: Facebook

sremske fijakerijade

SRĐAN KNEŽEVIĆ GODINAMA UNAZAD U CENTRU PAŽNJE U BATAJNICI: U nedelju lipicaneri vuku zaprege u Golubincima, a biće i jahanja

Ostali sportovi -

Pastuv poznatog veterinara iz Beograda Bore Jovanovića osvojio prvu nagradu u Slovačkoj, na proslavi stogodišnjice od osnivanja državne ergele Topolčijanki. U Šimanovcima dvodnevni turnir u preskakanju prepona u organizaciji Konjičkog saveza Beograda, čija je predsednica odnedavno Nina Vukoje

U Slovačkoj državnoj ergeli Topolčijanki održana je proslava povodom stogodišnjice od osnivanja ergele. U okviru četvorodnevne manifestacije koja je bila početkom septembra, održane su galopske, kasačke i veoma zahtevne tzv. stiplčez trke, međunarodna izložba konja i gala predstava uz učešće takmičara iz nekoliko evropskih zemalja. Na izložbi lipicanera učestvovala su dva pastuva iz Srbije.

U jakoj konkurenciji lipicanera iz Slovenije, Austrije, Mađarske, Rumunije i Slovačke, naša grla su osvojila zapažene nagrade. Lipicanski pastuv Neapolitano Kaprice, vlasništvo našeg poznatog veterinara Bore Jovanovića iz Beograda osvojio je prvo mesto u kategoriji pastuva 7-10 godina starosti, dok je drugi pastuv Siglavi Drina, vlasništvo Vukašina Rakića iz Stublina osvojio drugo mesto u kategoriji pastuva 4-6 godina. U takmičenju za šampionat izložbe pastuv Bore Jovanovića osvojio je drugo mesto iza pastuva Maestozo LIII iz rumunske državne ergele Sambata de Jos. Grla su ocenjivala eminentne sudije iz Slovenije, Austrije i Hrvatske.

Srđan Knežević
foto: Dragan Kadić

Centar konjičkog sporta za vikend biće Srem. Dvodnevni turnir u preskakanju prepona održaće se u Šimanovcima u konjičkom centru "Horslend", u organizacoiji Konjičkog saveza Beograda. Nova predsednica KS Beograda, Nina Vukoje već ima dobrih iskustava sa organizacijom turnira na ovom modernom terenu "Rajd end šajn" tur, koji predstavljaju lepu novinu u našem konjičkom sportu. Inače, Vukoje je na čelu KSB nasledila dugodišnju predsednicu Milenu Đorđević, koja trenutno živi i radi u Severnoj Makedoniji.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

Ipak, u centru pažnje biće sremske fijakerijade, u subotu u Batajnici i dan kasnije u Golubincima. Batajničani će organizovati takmičarski i revijalni program, a godinama unazad u centru pažnje je glavni domaćin Srđan Knežević, predsednik kompanije "Knez petrol" i veliki zaljubeljenik u carske konje - lipicanere. Tu su i njegovi "saborci" iz batajničkog Srema Živan Barišić, braća Marković i stari majstor fijakera Ljubiša Petrović. Istoga dana je najavljena i fijakerijada u Kikindi.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

U Golubincima će se u nedelju održati deveta fijakerijada, a u ime organizatora Siniša Beljić najavljuje još jednu lepu manifestaciju. U Golubincima se i dalje drži mnogo lipicanera, najpoznatiji konjar je svakako poznati boem i pesnik Stevan Vidović Brica, a po rečima jednog od predvodnika mladih snaga Slavka Vukajlovića, Golubinačni pre svega žele da budu dobri domaćini konjarima i gostima iz Srema i cele Srbije.

Galop i kas u Bogatiću, Subotici i Žablju

Posle 58. Ljubičevskih konjičkih igara, koje je u proteklu nedelju pratilo čak 7.000 gledalaca na hipodromu u Požarevcu, sledi malo zatišje kada je reč o konjskim trkama u Srbiji. Doduše i ovog vikenda biće tri trkačka sastanka: galoperi će se na mačvanskoj travi u Bogatiću boriti za pehar opštine, dok će kasači biti na stazama u Subotici (subota) i Žablju (nedelja).

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track