NEZAPAMĆENA KAZNA Alžirac odbio da se bori protiv Izraelca na Olimpijskim igrama, pa suspendovan na 10 GODINA!
Foto: Profimedia

OŠTRO

NEZAPAMĆENA KAZNA Alžirac odbio da se bori protiv Izraelca na Olimpijskim igrama, pa suspendovan na 10 GODINA!

Ostali sportovi -

Alžirski džudista Feti Nurin i njegov trener Amar Benihlef suspendovani su danas na po 10 godina, pošto su se povukli sa Olimpijskih igara u Tokiju jer nisu želeli borbu protiv izraelskog protivnika.

Nurin, koji je trebalo da se bori u kategoriji do 73 kilograma, tada je rekao da je zbog političke podrške Palestini odbio da se takmiči protiv Izraelca.

Međunarodna džudo federacija saopštila je da su Nurin i Benihlef "zlonamerno" iskoristili Olimpijske igre "kao platformu za protest i promociju političke i religijske propagande", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

U saopštenju se navodi da je to "jasno i ozbiljno" kršenje statuta Međunarodne rvačke federacije, etičkog koda i olimpijske povelje.

Na olimpijskom turniru u Tokiju, Nurin je trebalo u prvom kolu da se bori protiv Mohameda Abdalrasula iz Sudana, a u slučaju pobede, protivnik bi mu bio Izraelac Tohar Butbul.

On je tada privremeno suspendovan, a Olimpijski komitet Alžira mu je oduzeo akreditaciju i poslao ga kući iz Tokija.

Suspenzija će trajati do 23. jula 2031. godine, a džudista i trener imaju pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

To nije prvi put da je Nurin odustao od takmičenja zbog protivnika iz Izraela, pošto se iz istog razloga povukao sa Svetskog prvenstva 2019. godine.

Kurir sport/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track