BRAVO! Španski mediji svrstali Aleksandra Šapića među šest najboljih vaterpolo igrača svih vremena!
Foto: Reuter

spektakularno

BRAVO! Španski mediji svrstali Aleksandra Šapića među šest najboljih vaterpolo igrača svih vremena!

Ostali sportovi -

Ugledni španski vaterpolo portal Waterpolista.com, uvrstio je našeg nekadašnjeg vaterpolistu i najboljeg igrača svih vremena Aleksandra Šapića u “Šest vaterpolo zvezda" koje su obeležile epohu u ovom sportu, te se tako Šapić našao na ovoj listi kao jedini Srbin.

Postoji mnogo igrača koji su ostavili trag u vaterpolu svojim sjajnim nastupima na nacionalnom i međunarodnom nivou. Evropski vaterpolo imao je važna imena poput Evguenija Sharonova, Milivoja Bebića ili, kao u slučaju Španije, sa Manelom Estiarteom. Zbog svega ovoga, napravili smo izvanredan pregled kako bismo vrednovali značaj koji je šest zvezda imalo u istoriji vaterpola, a koje su ostavile neizbrisiv trag u našem sportu”, prenosi Waterpolista.com

Kako je objavio španski portal “Waterpolista.com” Aleksandar Šapić jedno je od velikih imena jugoslovenskog vaterpola. Navodi se da je najbolji strelac u istoriji ovog sporta u bivšoj Jugoslaviji.

Za mnoge stručnjake i fanove bio je najbolji vaterpolista svih vremena na svetu. Ova mu je čast dodijeljena 2005. U svojoj vaterpolo karijeri ima mnogostruke rekorde i bronzane, srebrne i zlatne medalje na Olimpijskim i Svetskim i Evropskim prvenstvima. Trenutno, kao i u slučaju Dezsa Giarmatija, odlučio je da uđe u politiku, i predsednik je opštine Novi Beograd od 2012. godine.” – piše španski portal.

Aleksandar Šapić
foto: Nemanja Nikolić

Aleksandar Šapić vaterpolom je počeo da se bavi 1984. godine u vaterpolo klubu „Crvena zvezda“ kroz sve mlađe kategorije, dalje prelazi u VK “Partizan”, odakle se na kratko vraća u “Crvenu Zvezdu” iz koje karijeru nastavlja u VK “Bečej”. 2001. godine odlazi u Italiju u vaterpolo klub „Kamolji“ iz kog nakon tri sezone prelazi u VK „Rari Nantes Savona“. 2006. godine odlazi u ruski VK „Šturm 2002“, gde potpisuje ugovor koji ga je učinio najplaćenijim igračem u istoriji vaterpola. 2009. završava profesionalnu vaterpolo karijeru.

Za nacionalnu selekciju postigao je 981 gol, u ukupno 385 nastupa za nacionalni tim. Dva puta je proglašen za najboljeg strelca Olimpijskih igara, četiri puta je bio najbolji strelac Svetskog prvenstva i, takođe, četiri puta najbolji strelac Evropskog prvenstva. Na takmičenjima Svetske lige najbolji strelac bio je četiri puta, dok je 2 puta ovu titulu poneo i sa Svetskih kupova.

U periodu od 1996. do 2009. godine osvojio je 14 uzastopnih titula golgetera lige, šest puta u SRJ, pet u Italiji i tri puta u Rusiji.

Jedan je od najtrofejnijih i najuspešnijih sportista u istoriji srpskog sporta, koji je u celokupnoj igračkoj karijeri postigao, za sada nedostižnih, 2.675 golova. Najbolji je strelac svih vremena na prostorima bivše Jugoslavije.

Svetska federacija sporta i kulture sa sedištem u Mineapolisu (Minesota) jula 2017. godine proglasila ga je za najboljeg vaterpolistu „napadača” svih vremena. U tom izboru je osvojio 4.045 glasova što je još jedna potvrda njegove uspešne golgeterske karijere.

Pored Aleksandra Šapića na listi šestorice najboljih ikada u vaterpolo sportu, koju su objavili španski mediji, našli su se i Rus Evgueni Sharonov, Mađar Dezso Giarmati, Hrvat Milivoj Bebić, Italijan Gianni de Magistris i Španac Manel Estiarte.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track