DRUGI PUT ZAREDOM VIRTUELNI KONGRES SVETSKE FEDERACIJE GALOPA: Novi predsednik Nemac iz Hong Konga Vinfrajd Engelbreht-Bresgis
Foto: IFHA

KONJIČKI SPORT

DRUGI PUT ZAREDOM VIRTUELNI KONGRES SVETSKE FEDERACIJE GALOPA: Novi predsednik Nemac iz Hong Konga Vinfrajd Engelbreht-Bresgis

Ostali sportovi -

Kao i godinama unazad Srbiju predstavljala Nataša Pavlović, koja je zadužena i za uređivanje poreklopisne knjige za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a imala je čast i da bude gost Vederbisa i ima uvid u same početke engleskog punokrvnjaka

Drugu godinu zaredom održan je virtuelni godišnji kongres Svetske federacije za galopski sport (IFHA), čiji je novi predsednik dugogodišnji izvršni šef veoma moćnog Džokej kluba Hong Konga Vinfrajd Engelbreht-Bresgis, inače rođeni Nemac. On je nasledio legendarnog Francuza Luja Romanija, koji se povukao sa čela posle 27 godina i sada mu je ukazana posebna počast, izborom za tzv. predsednika-emeritusa.

U Izvršni odbor kao rotirajući članovi su izabrani Brus Šervin (Novi Zeland) i dr Pol Kan (Velika Britanija), generalni sekretar Evropske-mediteranske konjičke federacije, čiji su članovi sa Balkana samo Grčka i Turska. Inače, Kan je direktor trka u Vederbisu, porodici čiji je slavni predak Džejms Vederbi prvi u svetu izdao poreklopisnu knjigu (Engleska, 1791) i veoma bliskoj britanskom kraljevskom dvoru.

Ovo je bio 55. Kongres IFHA, a prvi je održan 1967. godine u Parizu. Od 1994. godine sastanci se održavaju uvek ponedeljkom u Gradu svetlosti, dan posle najprestižnije galopske trke na svetu "Trijumfalna kapija", a poslednje dve godine zbog pandemije virusa korona kongresi su virtuelni i zasnovani na panel diskusijama putem novih video tehnologija. I ovaj put u fokusu je bila evolucija i budući izazovi, a glavne teme na panelima: digitalizacija i mediji (govorio Majkl Malvihil, izvršni potpredsednik američkog "Foks sporta"), dobrobit konja i klimatske promene i održivost.

Privatna Arhiva
foto: Privatna Arhiva

Predstavnica Srbije je kao i godinama unazad bila Nataša Pavlović, kojoj je odavno povereno i odgovorno i važno mesto za uređivanje poreklopisne knjige za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a imala je čast i privilegiju da poseti Vederbis i ima direktan uvid u same početke engleskog punokrvnjaka. Gospođa Pavlović je dugo prisutna u konjičkom sportu, a bila je zaposlena i na Beogradskom hipodromu. U međunarodnim forumima je veoma poštovana i najviše zahvaljujući njenoj snalažljivosti i upornosti, Srbija je i dalje, makar i formalno, na svetskoj mapi galopa. Nataša Pavlović je na virtuelnom kongresu glasala za usvajanje završnog računa.

IFHA je formirala i veoma bitan Odbor za finansije, čiji je predsednik Amerikanac Džim Louson, a članovi su: Oskar Bertoleti kao predstavnik Južne Amerike, izvršni šef Francuskog galopa Olivije Deloj, Suzan Id (Irska) i Greg Nikols (Australija). Na čelu Odbora za upravljanje biće izvršni šef i prva dama Britanskog galopa (BHA) Džuli Harington, dok će Deloj voditi Odbor za marketinška i komercijalna pitanja.

Formirana je i globalna kancelarija IFHA, čiji je direktor Endrju Harding iz Hong Konga, a tu su još Endrju Česer (SAD), Džejmi Ogilvaj (Hong Kong) i Anri Pure (Francuska).

Najskuplja trka na svetu "Saudi kup" ekspresno postala grup 1

Najskuplja trka konja na svetu "Saudi kup" koji će krajem februara u Rijadu imati tek treće izdanje, ekspresno je promovisan u grup 1 trku, najvišeg kvaliteta. Ove godine, nagradni fond za trku koja traje manje od dva minuta na arabijskom pesku je iznosio neverovatnih 20 miliona dolara! Zvanični partner Kongresa IFHA je bila Japanska trkačka asocijacija.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track