TUŽAN DAN ZA SRPSKO STRELJAŠTVO Odlazak svetske šamponke i rekorderke: Preminula Mirjana Mašić Jovović
Foto: Streljački Savez Srbije

IN MEMORIAM

TUŽAN DAN ZA SRPSKO STRELJAŠTVO Odlazak svetske šamponke i rekorderke: Preminula Mirjana Mašić Jovović

Ostali sportovi -

Mirjana Mašić Jovović, jedan od najboljih strelaca Jugoslavije i Srbije svih vremena preminula je u Beogradu posle duge bolesti

Rođena je 2. oktobra 1949.godine. Tokom karijere koja je trajala više od 20 godina osvojila je 67 medalja na međunarodnim takmičenjima u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, od toga 17 odličja na svetskim i evropskim prvenstvima.Tri puta je obarala svetski rekord (dva puta kao član ekipe i jednom u pojedinačnoj konkurenciji).

Tokom cele takmičarske karijere bila je član Partizana i najtrofejniji je ženski sportista u istoriji JSD Partizan.

Pripada jednoj od prvih generacija „crno-belih“ strelaca. Od kad je uzela pušku u ruke pokazala je veliki talenat i najavila uspešnu karijeru. Posle svega mesec dana treniranja postala je šampionka Beograda za pionirke.

Mirjana Mašić Jovović
foto: Streljački Savez Srbije

U državnu reprezentaciju je ušla 1969, kada je učestvovala na Evropskom prvenstvu u Parizu i osvojila srebrnu i bronzanu medalju kao članica ekipe Jugoslavije.

Bila je deo istorijskog uspeha jugoslovenskog streljaštva. Naša reprezentacija je do prvih zlatnih medalja na šampionatima planete došla 1970.godine u Finiksu. Mirjana Mašić Jovović je tada, zajedno sa Desankom Pešut i Magdalenom Herold, bila članica sastava koji je postao ekipni prvak sveta u dve discipline - vazdušnom i MK puškom iz ležećeg stava i oborio svetski rekord.

Naredne godine, na Evropskom prvenstvu u Zulu ostvarila je najveći pojedinačni uspeh. Malokalibarskom puškom iz trostava je osvojila titulu šampiona Starog kontinenta i postavila svetski rekord (577 krugova), koji je bio nenadmašen više od sedam godina.

Posle Zula još dva puta je postala prvak Evrope, oba puta u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (1974 i 1983.godine).

Učestvovala je na Olimpjskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine i osvojila šesto mesto u trostavu.

Titulu državnog prvaka osvajala je 23 puta, od toga 16 u pojedinačnoj konkurenciji. Na domaćim takmičenjima osvojila je više od 400 medalja.

Trenerskim poslom je počela da se bavi još kao aktivni takmičar, u Partizanu, koji je osamdesetih bio rasadnik mladih strelaca. Trenirala je mnoge vrhunske takmičare. Karijeru je odlučila da završi kada ju je na prvenstvu države nadmašila njena učenica.

Mirjana Mašić Jovović
foto: Streljački Savez Srbije

Devedesetih godina bila je član stručnog štaba reprezentacije Jugoslavije i selektor reprezentacije na Olimpijskim igrama 1992. godine.

Po odlasku u penziju bavila se slikarstvom. Radove je izlagala na nekoliko samostalnih i zajedničkih izložbi.

Dobila je veliki broj društvenih i sportskih nagrada i bila nosilac Nacionalnog sportskog priznanja.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.

(Kurir sport/SSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track