NIKAD VIŠE 46! NEDELJA KAD JE OTIŠAO ROSI: Legendarni Italijan u Valensiji završio blistavu karijeru i otišao u besmrtnost! FOTO
Foto: Profimedia

Gracije!

NIKAD VIŠE 46! NEDELJA KAD JE OTIŠAO ROSI: Legendarni Italijan u Valensiji završio blistavu karijeru i otišao u besmrtnost! FOTO

Ostali sportovi -

Gotovo je - bila je to poslednja trka, poslednji krug, poslednje dodavanje gasa i kočenje za velikog Valentina Rosija! Najveći i najpopularniji vozač bilo čega što ima točkove u Valensiji je rekao zbogom trkanju u Moto GP.

Nije bilo pravog ljubitelja motociklizma kome nisu zasuzile oči jer više nikada nećemo gledati popularnog Valea kako na svojoj "jamahi" izvodi magiju.

Valentino Rosi
foto: Profimedia

Na desetine hiljada Rosijevih fanova stiglo je u Valensiju sa svih krajeva sveta, milioni njih bili su prikovani kraj malih ekrana kako bi prisustvovali istorijskom trenutku. Možda ima i neke simbolike u tome što je pobedio Frančesko Banjaja, kome je Valentino bio idol, koji se takmičio za njegov tim VR46 u Moto 2 i Moto 3 šampionatima. Mnoge dane su proveli zajedno trenirajući.

Valentino Rosi
foto: EPA

Ima simbolike i u 10. mestu koje je na kraju zauzeo u trci, jer kada se saberu četiri i šest (46 je njegov broj od početka karijere), dobija se deset. Neverovatno, ali kada se saberu i brojke datuma - 14, 11 i 21, stižemo do 46!

Valentino Rosi
foto: EPA

Legendarni Italijan je pre 26 godina ušao u svet motociklizma, promenio je ovaj sport zauvek. Njegov talenat nikada ranije nije viđen, vrlo brzo postao je veliki šampion i miljenik navijača širom sveta.

Zbog svog umeća, ali i hrabrosti rano je zaradio nadimak Doktor, koji mu zapravo savršeno pristaje. Nezaboravni su njegovi dueli sa velikim rivalima Bjađijem, Stonerom, Lorencom, Markezom... Neki od njih su ga otvoreno mrzeli, ali su gajili veliko poštovanje prema njemu.

Valentino Rosi
foto: EPA

Rosi je pokušao da broj titula zaokruži na deset, ali nije uspeo, ostao je na devet, od toga sedam u najjačoj klasi. Vozio je u 44,4 odsto od svih GP šampionata u istoriji, ostvario ukupno 115 pobeda i 235 podijuma. Ceo svet je juče izgovorio jedno veliko: "Gracije!"

Da li ste znali?

- Valentino se rodio na dan kada je njegov otac Gracijano vozio trku na Grobiku u Rijeci

- Kao klinac je od roditelja dobio karting jer su se oni plašili za njegovu bezbednost

- 1990. sa 11 godina pobedio je na lokalnom prvenstvu u kartingu

- Ima tri nadimka po kojima je poznat - Rosifumi, Valentinik i, naravno, Doktor

- Veliki je fan fudbala i Intera, a obožavao je Dijega Maradonu

- Testirao je bolid F1 sa Šumaherom i bio samo malo sporiji

- Uskoro će postati otac jer je njegova devojka Frančeska trudna

- Njegovo bogatstvo se procenjuje na oko 200 miliona evra

Predrag Gajić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track