REKORDNA KUPOVINA IZ SRBIJE U NJUMARKETU POČETKOM 21. VEKA: Trener Šendeković iz Šapca sada preko Vukojevića kupio konje za Aliće
Foto: Tattersalls

aukcije GALOPERA

REKORDNA KUPOVINA IZ SRBIJE U NJUMARKETU POČETKOM 21. VEKA: Trener Šendeković iz Šapca sada preko Vukojevića kupio konje za Aliće

Ostali sportovi -

Ergela Zobnatica dobro pazarila u Baden Badenu, Šotra kupac u Irskoj, a džokej Šašić posrednik u francuskom Dovilu

Početkom 21. veka po rečima dokazanog velemajstora za kupovinu i prodaju trkačkih konja Aleksandra Pavlovića, samo u toku jedne godine u Srbiju je uvezeno čak 128 galopera! To je u današnjim okolnostima nezamislivo iz višestrukih razloga, a pre svega zbog malog broja trkačkih sastanaka na Beogradskom hipodromu, čiji je zlatni period bio u godinama pred Drugi svetski rat, ali i karjem osamdesetih i početkom devedesetih kada je glavnu reč vodio Iranac iz Francuske Farzin Mošref. Ali, kada je počeo rat i krvavi raspad Jugoslavije, otišao je i "francuski kapital", a ubrzo nažalost i sve ono što nosi sa sobom.

Sada su naši treneri, agenti i vlasnici bili na četiri poznate aukcije u Evropi: Njumarket (Engleska), Dovil (Francuska), Kilder (Irska) i Baden Baden (Nemačka). Po rečima veoma aktivnog predstavnika ergele Zobnatica kod Bačke Topole Aleksandra Radovanovića, najtrofejnija ergela u bivšoj Jugoslaviji je u Baden Badenu na septembarskoj aukciji kupila četiri jarlinga (jednogodišnjaka) odličnog pedigrea, a u oktobru još jednog i tri priplodne ždrebne kobile. Po dva "godišnjaka" su kupili i treneri iz Šapca Bojan Šendeković i Zoran Lukić, a Boki Pajić iz Bogatića jednog. Naš najbolji trener Šendeković u prvi plan stavlja So Fejfula, plaćenog 12.000 evra.

Nedavno je i na aukciji Gofsa u Kilderu u Irskoj kupljen jarling Bej Kolt za 4.000 gvineja, a biće u Šotrinoj štali RS i u treningu kod Šendekovića u Šapcu.

Predrag Šotra
foto: Facebook

Naravno, najviše pažnje privlači aukcija konja u treningu krajem oktobra u Njumarketu, a sve je zasenio predsednik Srpskog galopskog saveza i prvi čovek KK Perjanik Andrija Jovićević, kupovinom zekana fantastičnog pedigrea Luisa Fernanda za čak 38.000 gvineja (oko 40.000 funti). Na svom nalogu na društvenim mrežema, Šendeković je objavio da je kupio dvogoca Uncs-a (oždrebljen u Irskoj) za porodicu Alić za 25.000 gvineja, a za iste vlasnike takođe budućeg derbistu Trajal Houka (Velika Britanija), plaćenog 17.000 gvineja. Zanimljivo je da se na zvaničnom sajtu "Tatersalsa" kao kupac vodi Vladimir Vukojević, vlasnik štale "Antilop" iz Belotića, ali su ovi skupi konji očigledno kupljeni za Aliće iz Sandžaka.

Trogodac Najt Moment je plaćen 8.500 gvineja, a novi vlasnik je Enes Ejupović, dok će Aliće trogodi kastrat Silvestris dodatno koštati 5.000 gvineja. Šendeković za jubilarni 100. galopski derbi sledeće godine posebno potencira Arlington Boja (oždrebljen u Nemačkoj), vrednost 10.000 evra.

Bojan Šendeković
foto: Facebook

Naposletku, na čuvenoj jesenjoj aukciji u Dovilu u Francuskoj, pojavio se i naš poznati džokej iz Šapca i novopečeni trener Aleksandar Šašić, ali kao posrednik, jer je kupio nekoliko konja za druge. Za jednog je izdvojio čak 11.000 evra (dvogotka Kvins Harlekin), ali za KK Krajina iz Cazina, koji su kupili ukupno tri konja, a duplo više KK Krajišnik iz Velike Kladuše, takođe iz Bosne i Hercegovine.

Branko Skenderović peti na Palma de Majorci

Na međunarodnom trkačkom kasačkom sastanku na hipodromu San Padro u Palma de Majorci u Španiji, predstavnik Srbije Branko Skendereović iz Subotice je osvojio peto mesto sa grlom Centurion.

Branko Skenderović
foto: Facebook

Inače, najuspešnije "francusko grlo" u Srbiji za ovu godinu je Dafne de Faverol.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track