MUŠKARAC PROMENIO POL I DOMINIRA U ŽENSKOM SPORTU: Da li je ovo u redu? Lia Obara rekorde SA POLA SNAGE, ali narod se pobunio FOTO
Foto: Profimedia

polemika

MUŠKARAC PROMENIO POL I DOMINIRA U ŽENSKOM SPORTU: Da li je ovo u redu? Lia Obara rekorde SA POLA SNAGE, ali narod se pobunio FOTO

Ostali sportovi -

Bura u SAD zbog muškarca koji je promenio pol i sada dominira ženskim sportom.

Lia Tomas je pre tri godine bila Vil Tomas, a sada je na putu da postane velika zvezda ženskog plivanja.

Međutim, činjenica da bi to moglo da se desi ne dopada se mnogim sunarodnicima koji smatraju da transrodne osobe ne bi trebalo da se takmiče u konkurenciji slavijeg pola, pa je samim tim još jednom započeta polemika na tu temu.

Lia je nedavno bez konkurencije, superiorno završila takmičenje Univerziteta u Pensilvaniji, oborila je rekord u slobodnom stilu na 200 metara, a na 400 metara je zabeležila drugo najbolje vreme u državi, a imala je i veliku ulogu u štafeti slobodnim stilom.

Lia se i pre tri godine, kada je bila Vil, takmičila, pa čak i tada je kao muškarac beležila odlične rezultate.

Njen ulazak u ženski sport nije se dopao velikom delu javnosti i ljubiteljima sporta.

- Naravno da će ženski rekordi da padaju. Lia se takmičila kao muškarac pre tri godine. Ovo nije u redu! - poručila je Linda Blejd, sportski trener.

Javio se i jedan otac čije se ćerke bave plivanjem.

- One vežbaju 3-4 puta nedeljno tokom većeg dela godine. Moje devojke i mnoge druge se razbijaju godinama, pa čak i decenijama. Ovakva sr*anja me beskrajno ljute. Ovo nije napredak - poručio je ljutito.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track