HAOS U FORMULI 1: MERCEDES TRAŽI ODUZIMANJE TITULE! Odmah se žalio, traži da se PONIŠTI poslednji krug!
Foto: Profimedia

ludnica

HAOS U FORMULI 1: MERCEDES TRAŽI ODUZIMANJE TITULE! Odmah se žalio, traži da se PONIŠTI poslednji krug!

Ostali sportovi -

Ekipa Mercedes žalila se na rezultat i kršenje pravila u završnici današnje trke Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, u kojoj je pobedio i osvojio titulu vozač Red Bula Maks Verstapen ispred Luisa Hamiltona iz Mercedesa.

Kako je saopšteno iz Mercedesa, uložena je žalba protiv Verstapena zbog kršenja člana 48.8 sportskog pravilnika FIA Formule 1, kao i žalba na konačan poredak zbog navodnog kršenja člana 48.12 sportskog pravilnika.

Mercedes se žali zbog preticanja Verstapena dok je bezbednosno vozilo bilo na stazi, kao i zbog procedure u vezi sa bezbednosnim vozilom.Verstapen je u poslednjem krugu na svežim gumama pretekao Hamiltona i osvojio prvu šampionsku titulu, a tom potezu prethodio je boravak bezbednosnog vozila na stazi, ali i kontroverzne odluke direkcije trke.

Luis Hamilton
foto: Profimedia

Vozilo bezbednosti izašlo je na stazu pet krugova pre kraja zbog udesa Nikolasa Latifija iz Vilijamsa, to vreme iskoristio je Verstapen da ode u boks i zameni gume, a Hamilton je ostao na stazi kao prvoplasirani.

Direkcija trke tada je saopštila da vozači koji su za vreme boravka vozila bezbednosti išli u boks ne smeju da obilaze vozila koja kasne za ceo krug i vozilo bezbednosti, ali je ubrzo odluku promenila, pozicije su im vraćene i dozvolila je da se trka nastavi jednim krugom.

Hamilton je pokušavao da osvoji rekordnu osmu titulu svetskog šampiona, ali je sada ostao izjednačen sa Mihaelom Šumaherom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track