"MUŽ IMA PRAVO DA VAS TUČE JEDNOM NEDELJNO": Potresna ispovest koja je ŠOKIRALA svet! Poznata sportiskinja POBEGLA iz zemlje
Foto: Instagram/shaghayegh.bapiri

jezivi detalji

"MUŽ IMA PRAVO DA VAS TUČE JEDNOM NEDELJNO": Potresna ispovest koja je ŠOKIRALA svet! Poznata sportiskinja POBEGLA iz zemlje

Ostali sportovi -

Među njima se nalazi pet rukometašica Kameruna, a sličnu ideju ima i najbolja igračica Irana, Šagajeg Bapiri (30).

Iran je završio takmičenje na preposlednjem mestu, a Bapiri je odlučila da se ne vrati u Iran i da u Španiji potraži azil zbog katastrofalnog odnosa prema ženama u domovini.

- Naša noćna mora počela je i pre odlaska na Svetsko prvenstvo. Kada je objavljen spisak pozvanih igračica, nedostajale su dve najbolje rukometašice koje imamo u Iranu. Bila sam šokirana. U početku sam mislila da je to samo greška Saveza. Kasnije se na ovu temu pojavio i tekst u kojem je opravdano kritikovan izostanak dve devojke. Ovaj tekst je podeljen na društvenim mrežama i ja sam se složila sa onim što je napisano, zbog čega sam isti tekst "lajkovala", kao i neke druge rukometašice. Sledećeg dana predstavnik našeg Saveza je počeo da nas napada i da viče. Pretili su nam da ni mi nećemo otići u Španiju na Svetsko prvenstvo i da će nas obrisati sa spiska. Na kraju sam ja počela da govorim. Rekla sam da ne mogu tako da nas tretiraju zbog jednog "lajka" i zbog našeg mišljenja - rekla je Bapiri za Glas Amerike i nastavila:

- Onda je počeo još jedan skandal. Jedan od naših trenera hteo je da sve rukometašice koje su "lajkovale" tekst budu smaknute sa spiska. Nakon dugih rasprava, vraćene smo na treninge, ali smo bile uznemirene. Lično sam se osećala nemoćno, pogotovo jer mi je rečeno da imam dva dana da im pokažem da zaslužujem da idem na Svetsko prvenstvo. Na kraju sam se spasila, ostala sam na spisku.

Rukometašica je potom otkrila i skandalozne detalje sa kojima se žene u Iranu svakodnevno susreću.

- Toliko je ograničenja za žene u Iranu... Ne znam ni kako da vam to objasnim. Mnogo patimo u Iranu. U iranskom društvu postoji ogromna razlika između muškaraca i žena. Da vam navedem jedan primer koji nema veze sa sportom. Moju košminicu u Iranu redovno je tukao muž. Kad je konačno podnela tužbu protiv njega, sudija joj je rekao: "Gospođo, u Iranu muž ima pravo da vas tuče jednom godišnje". Nakon tog odgovora ta žena je odustala od razvoda, adsvokata, svega. Bila je tako šokirana - ispričala je rukometašica.

Ona se potom osvrnula i na incident koji je doživela na jednoj utakmici Svetskog prvenstva.

- Na našoj prvoj utakmici protivnik mi je nesvesno skinuo 'veo' sa glave. Ne možete ni da zamislite kako me je nakon toga nagrdio selektor, iako se kasnije događalo to i drugim igračicama. Druge je mirno upozoravao da paze na to da im ne padne veo s glave, a na mene se drao. Kad su mi "izašla" dva pramena kose, on je počeo da vrišti. Rekla sam mu da mi u Iranu na silu moramo da prihvatimo hidžab, iako se ne slažemo s njim, ali ovde, tokom utakmica, nisam bila kriva. Slučajno me protivnik povukao i veo mi je spao. Sve u svemu, ne mogu da prihvatim da me tako tretiraju, zato sam zatražila azil i odlučila da ostanem u Španiji - zaključila je Šagajeg Bapiri.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track