SRPSKI SPORTISTI KOJI SU OBELEŽILI GODINU ZA NAMA: Zbog njih smo se radovali, osećali ponosno što smo iz Srbije!
Foto: AP, Profimedia, EPA

TOP 5

SRPSKI SPORTISTI KOJI SU OBELEŽILI GODINU ZA NAMA: Zbog njih smo se radovali, osećali ponosno što smo iz Srbije!

Ostali sportovi -

Svi su oni za nas pobednici, ali neki od njih su zaista zaslužili da budu najbolji među najboljima

Sportska godina za nama donela je Srbiji mnogo uspeha. Naši sportisti su dominirali na raznim borilištima, košarkaškim, fudbalskim, teniskim i mnogim drugim.

Svima treba ukazati poštovanje bez obzira da li su osvojili takmičenja, medalje, prvenstva, ali nekima od njih ipak treba odati posebno priznanje.

Ovo je lista TOP 5 srpskih sportista koji su obeležili sportsku 2021.godinu.

1) Nikola Jokić - Srpski košarkaš i član Denver Nagetsa izabran je za najkorisnijeg igrača najjače košarkaške lige sveta i dobio je titulu MVP-a NBA lige! Postao je tek treći Evropljanin sa ovim priznanjem posle Dirka Novickog i Janisa Adetokumpa.

U sezoni 2020/21 stigao je do finala Istočne konferencije gde je Denver izgubio od Los Anđeles Lejkersa ukupnim rezultatom 4-1. U toj sezoni,srpski centar je u proseku beležio 26.4 poena, 10.8 skokova i 8.3 asistencije po utakmici.

Nikola Jokić
foto: AP

2) Novak Đoković - Najbolji svetski teniser u godini za nama uspeo je da uradi ono što mu je polazilo za rukom 2011. i 2015.godine. Osvojio je tri od četiri grend slema i tako se izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom po broju najvećih teniskih trofeja (20).

Osvojivši "Kup musketara" (Rolan Garos), Novak je postao prvi čovek u Open eri koji je svaki grend slem osvajao barem po dva puta. Srušio je i rekord po broju sedmica na prvom mestu ATP liste koji je dugo godina držao Švajcarac Rodžer Federer (310).

Uz to, trijumfom na Mastersu u Parizu, u popularnoj dvorani "Bersi", uspeo je da dođe do rekordne 37.masters titule, čime je prestigao Rafaela Nadala koji ima jednu manje (36). Završio je tenisku 2021.godinu na prvom mestu ATP liste čime je prestigao legendarnog Amerikanca Pita Samprasa koji je šest puta sezonu završavao kao broj jedan.

Novak Djokovic
foto: Kurir/Aleksandar Bečić

3) Dušan Tadić - Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije i Ajaksa odigrao je sezonu iz snova za "kopljanike" u fudbalskoj 2020/2021! Srbin je osvojio titulu u holandskom šampionatu Eredivizije i postavio neke važne lične rekorde.

Proglašen je za najboljeg igrača lige. Postigao je u prethodnoj sezoni za Ajaks 14 golova uz 17 asistencija, čime je potvrdio epitet najboljeg u Holandiji. Takođe, postao je najbolji asistent u istoriji Eredivizije po broju asistencija. Ima ih preko 100, a prestigao je rekord čuvenog Pitera Kajzera koji je imao 101 asistenciju. Plasirao se na Svetsko prvenstvo u Kataru i time opravdao nadimak "Silni".

U aktuelnoj sezoni Lige šampiona, u grupnoj fazi nije imao nijedan izgubljen meč i osvojio je svih 18 bodova sa Ajaksom. Fudbalski savez Srbije dodelio mu je nagradu "Zlatna lopta" kao najbolji srpski fudbaler u 2021.godini.

Dragan Stojković Piksi, Dušan Tadić
foto: @starsport

4) Filip Filipović - Najbolji srpski vaterpolista osvojio je zlatnu medalju sa reprezentacijom Srbije na Olimpijskim Igrama u Tokiju. Srbija je u finalu savladala Grčku rezultatom 13:10.

Delfini su tako odbranili zlatno odličje iz Rija de Žaneira, a sudbinu Grka zapečatio je upravo Filipović i postigao dva pogotka u odlučujućem meču. Na mestu kapitena nalazio se od 2017.godine. Odigrao je 381. utakmicu, postigao 677 golova i osvojio 34 medalje među kojima su i dve bronze sa Olimpijskih igara u Pekingu i Londonu.

Proglašen je za najboljeg vaterpolistu sveta u 2021.godini od strane Svetske federacije vodenih sportova (FINA). Olimpijski komitet Srbije izabrao je Filipa Filipovića za najuspešnijeg sportistu naše zemlje uz Jovanu Preković za proteklu godinu.

Nakon završetka Olimpijskih igara u Tokiju, među nekoliko vaterpolista koji su proglasili kraj reprezentativne karijere (Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Duško Pijetlović, Branislav Mitrović, Gojko Pijetlović, Stefan Mitrović), našao se i Filipović.

Filip Filipović
foto: Dado Đilas

5) Zurab Datunašvili - Gruzijac koji se bori pod zastavom Srbije! Rvač koji je zbog problema u gruzijskom rvačkom savezu napustio svoju zemlju i na poziv ljudi iz Rvačkog saveza Srbije odlučio da se rve pod srpskom trobojkom, oduševio je sve!

Najviše, kada je osvojio šestu medalju za Srbiju na Olimpijskim Igrama u Tokiju! Bronza sija kao zlato! Nastupajući za nacionalni tim Srbije, osvojio je bronzu na Pojedinačnom svetskom prvenstvu u Beogradu 2020. I zlato na Evropskom prvenstvu u Varšavi 2021.godine. Još jedno zlato osvojio je ove godine za Srbiju, na Svetskom prvenstvu u glavnom gradu Norveške - Oslu!

Zurab Datunašvili
foto: OKS

Kurir sport D.L.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track