ŠAHOVSKA ELITA STIŽE U SRBIJU: Beograd domaćin FIDE Grand Prix turnira! FOTO
Foto: Šahovski Savez Srbije

šah

ŠAHOVSKA ELITA STIŽE U SRBIJU: Beograd domaćin FIDE Grand Prix turnira! FOTO

Ostali sportovi -

U prostorijama hotela Crowne Plaza u Beogradu, predstavnici Šahovskog saveza Srbije u prisustvu uvaženih gostiju najavili su FIDE Grand Prix turnir, koji će biti održan u Beogradu u periodu od 28. februara do 14. marta 2022. godine.

Predstavnike medija pozdravili su predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić, direktor FIDE Grand Prix turnira Marijan Stričević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, pomoćnik ministra omladine i sporta Darko Udovičić, podsekretar Sekretarijata grada Beograda za sport Nikola Rajičić, kao i poznata šahistkinja Alisa Marić.

Verujem da je ovo samo uvod u naše dalje korake i ambicije, a to je šahovska olimpijada u ovoj dekadi,“ istakao je predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić dodavši:

Ovaj turnir će sigurno biti deo šahovske istorije Srbije i sveta. Svi mi u Šahvoskom savezu Srbije zajedno sa prijateljima, ljubiteljima šaha, trudimo se da šah vratimo na mesto na kojem je nekad bio i koje mu u Srbiji pripada i iskreno se nadamo, što nam je i cilj, da će srpski šahisti osvojiti medalje na nekom od seniorskih takmičenja. Sve ovo što radimo je da motivišemo naše šahiste, da im obezbedimo mnogo bolje uslove za rad i razvoj, i da šah sve više bude prisutan u javnosti“.

1 / 4 Foto: Šahovski Savez Srbije

Direktor FIDE Grand Prix turnira Marijan Stričević podsetio je na uspeh prošlogodišnjeg turnira Srbija OPEN izrazivši zadovoljstvo što će Beograd opet biti domaćin najboljim svetskim šahistima.

Proslavljena šahistkinja Alisa Marić istakla je značaj povratka velikih šahovskih turnira u Srbiju.

Organizacija ovako velikog šahovskog događaja nas vraća na ona stara lepa vremena kada smo često imali šahovske događaje u našoj zemlji, kada smo mogli uživo i izbliza da pratimo šahovska nadmetanja i organizujemo turnire. FIDE Grand Prix je turnir 16 najboljih igrača, a možda će upravo igrač sa ovog turnira na kraju postati novi prvak sveta, mi bismo to svakako voleli“ zaključila je Alisa Marić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić još jednom je istakao značaj šaha kao sporta, kao i zadovoljstvo što će Beograd biti domaćin jednog ovakvog značajnog događaja:

Nismo imali apsolutno nikakvu dilemu da li da stanemo iza ovog turnira, jer ovo je nešto što je korisno za nas, korisno za grad, za sport i naravno za šah. Mi kao grad ohrabrujemo naše saveze da organizuju ovakve turnire, to je promocija ne samo za našu zemlju i naš sport, već naprosto mogućnost promocije samog šaha kod nas, jer kada imate ovakve turnire onda imate i neke mlade ljude koji se zainteresuju da budu deo tog sporta, i to jeste jedna od osnovnih funkcija ovog turnira.

FIDE Grand Prix je jedno od tri najveća svetska takmičenja koja se sprovode u ciklusu dobijanja kandidata za titulu svetskog prvaka. Posle prošlogodišnjeg Svetskog kupa u Sočiju i Grand Swiss turnira, preostao je beogradski Grand Prix koji će na spisak od šest dodati još dva izazivača.

Njihovim daljim odmeravanjem snaga dobiće se pretendent za titulu svetskog prvaka koji će se 2023. godine suočiti sa trenutnim nosiocem titule, Norvežaninom Magnusom Karlsenom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track