Najnovije vesti

NA POMOLU JOŠ JEDAN VELIKI SKANDAL U PEKINGU! Amerikanci PODIGLI GLAS: Traže svoje medalje u umetničkom klizanju!
Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

PEKING 2022

NA POMOLU JOŠ JEDAN VELIKI SKANDAL U PEKINGU! Amerikanci PODIGLI GLAS: Traže svoje medalje u umetničkom klizanju!

Ostali sportovi
11:51h

Advokati američkih klizača koji su na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu osvojili srebro u ekipnom takmičenju, podneli su žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS) tražeći da se odluka o dodeli medalja donese pre kraja Igara, javila je agencija AP.

AP je dobio kopiju pisma koje je poslato predsedniku MOK-a Tomasu Bahu u kojem su advokati naveli da će od CAS-a tražiti da donese odluku pre nedeljne ceremonije zatvaranja Igara.

Ceremonija dodele medalja posle ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju odložena je zbog kontroverze oko klizačice Kamile Valijeve koja je pomogla Rusiji da osvoji zlato.

Kamila valijeva
foto: EPA

Ona je pala na doping testu pre Igara u Pekingu, ali je rezultat otkriven tek posle ekipnog takmičenja.

Ekipa SAD je tada osvojila srebro, bronza je pripala Japanu, dok je Kanada bila četvrta.

Advokati su u pismu Bahu naveli da pravila MOK-a nalažu da se ceremonija dodele medalja održi nakon završetka svakog takmičenja.

Tomas Bah
Tomas Bahfoto: EPA/Jean-Christophe Bott

Na sastanku sa klizačima ranije ove nedelje, Bah je ponudio da im uruči olimpijske baklje kao uspomenu dok se ne donese konačna odluka u ovom slučaju, što bi moglo da potraje mesecima.

Advokati su naveli da se nadaju da će MOK ponovo razmotriti slučaj, ali da su zbog hitnosti uložili žalbu CAS-u.

Izvršni direktor američkog saveza umetničkog klizanja Remzi Bejker je agenciji AP poslao izjavu u kojoj podržava klizače.

"Dodela medalja na Olimpijskim igrama nije nešto što se može ponoviti bilo gde drugde", rekao je Bejker i dodao da ih "treba proslaviti pred svetom pre odlaska iz Pekinga".

Nakon što je rezultat doping testa Valijeve, Ruska antidoping agencija (RUSADA) ju je prvo privremeno suspendovala, a zatim ukinula tu suspenziju To je pokrenulo MOK i Svetsku antidoping agenciju koji su podneli žalbu CAS-u, koji je brzo reagovao i presudio da Valijeva može da nastavi da se takmiči na Igrama u Pekingu. Tom presudom nije rešeno pitanje o rezultatu iz ekipnog takmičenja.

(Kurir sport/Beta/AP)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track