MURAL VERE NIKOLIĆ NA FASADI HALE SPORTOVA: Kruševac se adekvatno odužuje proslavljenoj atletičarki
Foto: Profimedia

LEPO

MURAL VERE NIKOLIĆ NA FASADI HALE SPORTOVA: Kruševac se adekvatno odužuje proslavljenoj atletičarki

Ostali sportovi -

Slavna jugoslovenska atletičarka Vera Nikolić poslednje tri decenije svoga života sa porodicom je provela u Kruševcu.

Slavna jugoslovenska atletičarka Vera Nikolić poslednje tri decenije svoga života sa porodicom je provela u Kruševcu. U grad pod Bagdalom je bila glavni trener u AK “Kruševac”, vrlo poštovana sugrađanka, i u njemu je ostvarila zapažene rezultate.

U znak zahvalnosti za njen veliki trud Kruševac postavlja mural slavne atletičarke na fasadi Hale sportova, čiji je autor poznata umetnica iz Paraćina Marija Savić Komarac, koja je Muzičku školu završila u Kruševcu.

U organizaciji Ambasade Holandije, a u saradnji sa KC Gradom u Beogradu i Centrom za ženske studije, pokrenut jer projekat „Izuzetne žene Srbije“, u kojem se u formi murala oslikavaju najuspešnije žene naše zemlje u 19. i 20. veku u više gradova.

Vera Nikolić
foto: Vikipedia

Vera Nikolić je sa 16 godina postala državna reprezentativka SFRJ i prvakinja Balkana. U septembru 1966. u Londonu, sa nepunih 18 godina, postala je evropska šampionka na 800 metara (2:02,8). To je bila prva zlatna medalja za SFRJ na evropskim prvenstvima. Zbog tog veličanstvenog uspeha dobila je naziv Zlatna Vera i te godine je proglašena za sportistu godine u zemlji.

Posle godinu dana, 20. jula 1968. u Londonu je postavila svetski rekord na 800 m (2:00,5). Bronzanm medaljom se okitila na Evropskom prvenstvu u Atini 1969. godine, a u Helsinskiju je ponovo postala zlatna 1971. godine. Na Olimpijskim igrama u Minhenu (1972.) osvojila je peto mesto s novim jugoslovenskim rekordom 1:59,5.

Od takmičenja u kraljici sportova oprostila se 1974. godine. Sa porodicom je živela u Zagrebu, a zatim se preselila u Kruševac, gde je radila kao atletski trener do 2007. godine. Moždani udar je doživela 21. januara 2021. godine i otad se nalazila u indukovanoj komi. Umrla je 28. juna 2021. u Beogradu, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u glavnom gradu.

Ž. Milenković / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track