ŠEIK MUHAMED NAPRAVIO VELIČANSTVEN SPEKTAKL: Džokej Detori slavio četvrti put sa konjem iz Amerike! Čak pet pobeda Japanaca! VIDEO
Foto: Profimedia

kurir u dubaiju

ŠEIK MUHAMED NAPRAVIO VELIČANSTVEN SPEKTAKL: Džokej Detori slavio četvrti put sa konjem iz Amerike! Čak pet pobeda Japanaca! VIDEO

Ostali sportovi -

Vodeća svetska štala Godolfin, čiji je vlasnik moćni vladar Dubaija, na opšte čuđenje nije kod kuće ostvarila nijednu pobedu u ukupno devet trka, ali su vrhunskom organizacijom postavili najviše standarde!

Trkačka štala Godolfin, čiji je vlasnik moćni vladar Dubaija šeik Muhamed bin Rašid Al Maktum, nije dobila nijednu trku na domaćem hipodromu „Mejdan“. Ali, šeik Muhamed, koji je naravno bio na najve'em sportskom doga]aju u zemlji, može da bude ponosan, jer je ceo svet zadivljen veličanstvenom organaizacijom 26. izdanja galopskih trka na pesku i travi, na kojima su učestvovali najbolji konji praktično iz celog sveta.

Dubai vorld kup
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Atmosfera je bila fantastična, a ono što će svi dugo pamtiti su spektakularni vatromet na svečanom zatvaranju, kada su se na noćnom nebu nad Dubaijem nadvile nestvarne figure sa motivima konja, koje toliko vole u arapskom svetu, a pogotovo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Svi su otišli sa hipodroma srećni i zadovoljni, a to je bio i primarni cilj domaćina. Šeik Muhamed je istakao da Dubai postaje svetski centar konjičkih aktivnosti i trka!

Dubai vorld kup
foto: Profimedia

Glavnu trku Dubai vorld kup (2000 metara, pesak, 12 miliona američkih dolara), dobio je petogodi „američki konj“ Kauntri Gramer sa jednim od najboljih džokeja u istoriji, legendarnim Lanfrankom `Frenkijem` Detorijem (51), Italijanom sa stalnim angažmanom u Engleskoj.

Bio je to Detorijev čevrti trijumf u ovoj velikoj svetskoj trci. Pobedničko vreme 2:04,97, kvota kod bukmejkera u Engleskoj 8,5 (treći favorit).

Dugo je vodio izraziti favorit Lajf Iz Gud, glavna američka uzdanica, ali je posustao u finišu i kroz cilj prošao tek kao četvrti. Trener pobedničkog grla, harizmatični Amerikanac Bob Bafert, koji se u poslednje vreme suočava sa ozbiljnim problemima zbog davanja dopinga konjima, nije bio u Dubaiju. Vodeći vlasnik pobednika, milijarder iz Saudijske Arabije Amr Zedan, posle velike pobede je izjavio da je Bafert najbolji trener na svetu, a Kauntri Gramer je pre mesec dana bio drugi u Rijadu u Saudi kupu (pesak, 20 miliona dolara).

U najskupljoj trci na travi na 2410 metara za nagradni fond od šest miliona dolara, Japanci su potvrdili dominaciju, ostvarivši pobede u čak pet od ukupno devet trka, a prva je bila samo za tzv. arabere. Pobedio je četvorogodišnjak Šarjar (džokej Italijan Kristijan Demuro), potomak jednog od najboljih japanskih pastuva ikada Dip Impakta.

U najuzbudljivijoj trci ovog spektakularnog subotnjeg dana u Dubaiju (1800 m, trava, 5 miliona dolara), tri grla su poravnata projurila u ciljnom pravcu, a na kraju su sudije odlučile da se radi o mrtvoj trci, što se veoma retko dešava, tako da su bila dva pobednika: šestogodišnji kastrat Lord Nort sa Detorijem u sedlu i "japanac" star pet godina Pantalasa (jahač Jutaka Jošida), u treningu kod simpatičnog Jošita Jahagija.

Konj iz Japana star sedam godina Stej Foliš (džokej čuveni Francuz Kristof Lemar) dobio je najdužu trku na travi na 3200 metara, a Japancima je pripao čak i Derbi UAE, jer je najbolji bio Kraun Prajd (džokej Damjan Lejn). Od galopera iz Evrope, pobedu je u sprintu na travi (1200 m, 1,5 miliona dolara) zabeležio samo irski četvorogodac A Kejs Ov Ju (džokej Ronan Vilen, trener Adrijan Mekginis, vlasnik Geri Devlin).

Irac O`Ši deseti put šampion-džokej Emirata

Irac Tadhg O`Ši, jubilarni deseti put je postao šampion-džokej Ujedinjenih Arapskih Emirata, a sve je krunisao u sprinterskoj trci na pesku (1200 m, 2 miliona dolara), pobedivši sa čak osam godina starim kastratom Svicerlandom, koga trenira Bupat Simer.

Do subotnjih trka, kojima se završava sezona galopa u Emiratima, jedini rival mu je bio nama dobro poznati Italijan Antonio Frezu, koji je jahao i u Srbiji, ali ovaj mladi džokej će morati da sačeka novu sezonu da bi se našao na tronu.

Turci lideri na Balkanu, imali konja u trci za 6 miliona dolara

Iz Evrope je bilo najviše konja koji su u treningu u Velikoj Britaniji (8), po dva iz irske, Francuske i što je veoma interesantno Rusije, koja je poznatija po kasačima, a po jedno grlo je bilo iz Švajcarske i Turske, koja je nesumnjivo novi lider na Balkanu.

Turci su imali konja u trci na travnatoj stazi za 6 miliona dolara, četvorogodišnjaka Burgasa (džokej Ahmed Čelik, trener Jilmaz Ari, vlasnik Fedaj Kahraman). Stigao je pretposlednji od ukupno 15 konja, ali Turska je nesumnjivo novi lider u galopu na Balkanu, pokazavši to i zapaženim promotivnim aktivnostima u Dubaiju.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja