MUŽ LEPE NASLEDNICE FORMULE 1 OPTUŽEN ZA PRANJE 316.000.000 EVRA: Ozbiljna prevara, kriminal na delu, Engleska na nogama!
Foto: Profimedia

marifetluci

MUŽ LEPE NASLEDNICE FORMULE 1 OPTUŽEN ZA PRANJE 316.000.000 EVRA: Ozbiljna prevara, kriminal na delu, Engleska na nogama!

Ostali sportovi -

Prljavi novac stizao u džakovima, policija pronašla tokove finansija i privela osmnjičene

Kompanija u vlasništvu bivšeg supruga naslednice Formule 1 Petre Eklston primila je 55.000.000 funti dobijenih iz kriminalnog delovanja koji je bio opran kroz posao sa zlatom, rečeno je na Britanskom sudu.

Petra Eklston, Džejms Stant
foto: Profimedia

Džejms Stant (40), optužen je da je bio deo grupe koja je oprala 316.000.000 evra, a džakovi s gotovinom prani su preko kompanije "Fowler Oldfield Ltd", trgovca zlatom u Bradfordu, prenosi list "The Times".

Stant se 2011. oženio sa Petrom Eklston (33), ćerkom bivšeg šefa Formule 1 Bernija Eklstona (91). Njema majka je nekadašnja jugoslovenska manekenka Slavica Radić Eklston (63), koja vodi poreklo iz Maglajana u Republici Srpskoj, a koja je rođena u Rijeci. Stant i Eklstonova imaju troje dece, a razveli su 2017. godine.

Slavica Eklston, Berni Eklston
foto: Profimedia

Gotovina je navodno stigla u "sportskim torbama i kesama za plac", a radilo se o iznosima od nekoliko stotina hiljada evra, pre nego što su uplaćeni na bankovni račun kompanije.

- Perači novca radili su s ozbiljnim kriminalcima od kojih su dopremljene velike količine uličnog novca - rekao je svedok Nikolas Klark.

Trgovci drogom svoju gotovinu u početku su pakovali u pakete od 1.000 funti, a zatim u pakete od 5.000 funti kako bi ih lakše zamenili. "Operacija Larkshot", kako je nazvana istraga vestjorkširske policije, pokazala je da je novac prikupljen iz sedišta kompanije, odnosno Stantove kancelarije u Mejferu u centru Londona, kao i iz firme "Pure Nines" sa sedištem u Haton Gardenu.

Osoblje banke postalo je sumnjičavo kada su videli dnevne isplate, koje su bile "poput iznosa koji mogu doći s fudbalskog stadiona Premijer lige na dan utakmice ili nekog sličnog događaja", naveli su. Gotovina je sadržavala "neuobičajeno velik broj škotskih novčanica", a bankarski službenici "primetili su da ima neobičan miris".

U avgustu 2016. policija je otkrila da se na bankovne račune uplaćuju gotovinski depoziti do 2.424.383 funti, u proseku 1,7 miliona funti dnevno. Policija je izvršila tajna promatranja te je pregledala snimke više kamera unutar i izvan zgrade.

Petra Eklston, Džejms Stant
foto: Profimedia

- Kuriri su dostavljali džakove s gotovinom koje su unesene u internu sobu za brojanje, u koju se ulazilo kroz sigurna vrata. U zamenu su najčešće dobijali novčanicu od pet funti ili novčanicu od dolara - rekao je Klark.

Osoblje je brojalo novac u tim prostorijama, pritom koristeći specijaliziovane profesionalne aparate za brojanje poput onih koji se koriste u bankama. Novac s računa prebačen je na dva dobavljača zlata iz Birmingema, "Cookson Precious Metals Ltd" i "Metalor Technologies Ltd". Evidencijom je utvrđeno da je oko 55.000.000 evra prebačeno na račun pod imenom "Stunt & Co Ltd".

Svi optuženi tvrde da nisu imali pojma da je novac došao iz kriminalnih krugova, iako "nikad nije identifikovan legitiman izvor", prenosi "The Times".

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track