POBUNA: Čelnici grada Saporo ne dozvoljavaju referendum o kanidaturi za ZOI 2030.
Foto: Kineski radio internacional

ZOI

POBUNA: Čelnici grada Saporo ne dozvoljavaju referendum o kanidaturi za ZOI 2030.

Ostali sportovi -

Japanski grad Saporo odbacio je mogućnost održavanja referenduma na kome bi se gradjani izjašnjavali o kandidaturi za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Gradska skupština, pod kontrolom Liberalne demokratske partije, odbila je održavanje referenduma. Gradski čelnici naveli su da nema potrebe za javnim izjašnjavanjem, pošto su ankete pokazale da je 52 odsto stanovništva za kandidaturu.

Član japanske Komunističke partije Hitoši Murakami, koji je predložio referendum, rekao je da su rezultati ankete namešteni, pošto su gradjani ispitivani nedugo po završetku Olimpijskih igara u Tokiju prošlog leta.

Saporo je bio jedan od najmanje tri kandidata koji su zainteresovani za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2030. godine. Zainteresovani su Solt Lejk Siti i Vanvuker, a interesovanje je izrazila i Španija.

Solt Lejk i Vankuver ne zahtevaju održavanje referenduma, a jedna od komplikacija španske kandidature je pritisak da se održi javno glasanje.

Kada su glasači u drugim gradovima dobijali mogućnost izbora, oni su dosledno odbijali održavanje Olimpijskih igara, često navodeći troškove i ostala remećenja.

Očekuje se da će Medjunarodni olimpijski komitet sledećeg maja izabrati domaćina Zimskih olimpijskih igara 2030. godine.

Naredne Letnje olimpijske igre održaće se u Parizu 2024. godine, četiri godine kasnije u Los Andjelesu, a 2032. godine u Brizbejnu. Naredne Zimske igre održaće se 2026. godine u Milanu i Kortini d'Ampeco.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track