REVOLUCIJA U SVETU SPORTA: FINA zabranila transrodnim plivačima da učestvuju na ženskim takmičenjima!
Foto: AP

revolucija

REVOLUCIJA U SVETU SPORTA: FINA zabranila transrodnim plivačima da učestvuju na ženskim takmičenjima!

Ostali sportovi -

FINA, telo koje se pita za sva plivačka pitanja, izglasala je zabranu transrodnim muškarcima da se takmiče u ženskim trkama i disciplinama ukoliko su prolazili kroz bilo koju fazu muškom puberteta, javlja BBC.

Novo pravilo nalaže da tranzicija mora da se dogodi sa 12 godina kako bi se osobi omogućilo takmičenje.

FINA je takođe spremna da stvori i novu kategoriju, pod imenom "otvorenu", kako bi se takmičili svi kojima je pol drugačiji nego po rođenju.

Ovaj zakon je prošao sa 71 odsto glasova od ukupnih 152 prisutnih delegata.

Odluka je stigla tačno u vreme kada se održava Svetsko prvenstvo u Budimpešti.

Lia Tomas
foto: AP

Ova odluka dobija na značaju zbog slučajaLia Tomas je pre tri godine bila Vil Tomas, a sada je na putu da postane velika zvezda ženskog plivanja,

Lia je nedavno bez konkurencije, superiorno završila takmičenje Univerziteta u Pensilvaniji, oborila je rekord u slobodnom stilu na 200 metara, a na 400 metara je zabeležila drugo najbolje vreme u državi, a imala je i veliku ulogu u štafeti slobodnim stilom.

Lia se i pre tri godine, kada je bila Vil, takmičila, pa čak i tada je kao muškarac beležila odlične rezultate.

Lia Tomas
foto: AP

Njen ulazak u ženski sport nije se dopao velikom delu javnosti i ljubiteljima sporta.

- Naravno da će ženski rekordi da padaju. Lia se takmičila kao muškarac pre tri godine. Ovo nije u redu - poručila je Linda Blejd, sportski trener.

Javio se i jedan otac čije se ćerke bave plivanjem.

- One vežbaju 3-4 puta nedeljno tokom većeg dela godine. Moje devojke i mnoge druge se razbijaju godinama, pa čak i decenijama. Ovakva sr*nja me beskrajno ljute. Ovo nije napredak - poručio je ljutito.

Lia Tomas
foto: AP

Lia Tomas insistira da je žena i da joj je mesto u ženskom plivanju, a u intervjuu za "Sports Ilustrejted" objasnila je svoje motive.

- Vrlo je jednostavno. Ja nisam muškarac, ja sam žena i pripadam ženskom timu. Transrodne osobe zaslužuju isto poštovanje kao i svi ostali sportisti - rekao je pre izvesnog vremena 22-godišnji plivač Vilijam Tomas, koji se nalazi na 462. mestu u muškoj konkurenciji, ali je kao plivačica ubedljivo prva i nedavno je na međunarodnom prvenstvu pobedila na 100, 200 i 500 metara slobodnim stilom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track